03.09.2024.

16:01

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Tako radi Srbin! Radovan zaprosio Nemicu Lizu u selu svojih predaka

Zajedno sa svojom devojkom, Nemicom Lizom Volrat (23), prvi put je posetio selo, gde mu je rođen otac, obišao rođake i zanimljiva mesta i gledajući, kaže, kako njegova devojka uživa u lepotama Srpske, rešio je da zaprosi!

Informer

I danas, primaju čestitke, a mnogi se, kaže Radovan, šale na račun mesta koje je odabrao za prosidbu - na Jagnjijadi, koja se tradicionalno održava u Osmacima.
-  Lisa je rekla "Da" a venčanje smo planirali za sledeću godinu - priča.

Kaže da je veridba bila neplanirana i spontana. 

LIZA PREŠLA U PRAVOSLAVLJE 

- Moja, sada verenica, i ja poznajemo se desetak godina. U vezi smo poslednjih godinu dana. Kao dete dolazio sam sa roditeljima ovde i ovog leta sam joj predložio da pođemo zajedno. Ovde smo u selu proslavili slavu, a kada je videla običaje i crkvu u Osmacima, ona je požela da se krsti i primi pravoslavlje - otkriva Radovan.

Informer

Ovo nije prvi put da stranci druge vere pređu u pravoslavlje, ali je porodicu Klisarić Lizina odluka oduševila. 
- Liza je bila vernica evangelističke crkve a od prošle nedelje je pravoslavne vere. U crkvi u Osmacima u prisustvu rođaka i mojih kumova, Lizu je krstio kumov sin. Čin je bio izuzetan - dodaje Radovan. 

Okružen rođacima, na zemlji svojih dedova, u opuštenoj atmosferi, Radovan je pomislio da pita Lizu da se uda za njega. 
- Kupio sam prsten u Zvorniku i uveče na zabavi u selu, rešio sam da to "izvedem". Mnogo smo srećni. A posle smo, naravno, nastavili slavlje uz jagnjetinu - smeje se Radovan


Liza ne govori srpski, ali do venčnja će, kaže Radovan, sigurno naučiti ponešto. 
- Ovde sam prvi put i veoma sam srećna kako su me primili i dočekali. Zaista uživam. Sviđaju mi se i običaji, ljudi su veseli. Sigurna sam da će dogodine ovde biti još bolje, na našoj svadbi - poručila je Liza.