04.09.2024.

07:03

Foto: Shutterstock

Vesti

Stiže novi udžbenik ove školske godine! Evo šta će sve u nacionalnoj čitanci pisati i koji đaci će prvi da je dobiju

S obzirom na to da se odustalo od ranije najavljenih nacionalnih udžbenika iz istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti, ova čitanka predstavlja kompromisno rešenje.

- Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanja i očuvanja nacionalne i svetske kulturne baštine - navedeno je u predlogu izmena zakona.

Šta obuhvata nacionalna čitanka?

Dopunom je predviđeno da nacionalna čitanka obuhvata program iz nekoliko predmeta - srpski jezik, osnovno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura.

Kako je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ranije istakla, nacionalna čitanka bi trebalo da "na adekvatan način đake upozna sa tradicijom, jezikom, umetnošću i prošlošću".

- Učenici prvog i drugog razreda će kroz veliki broj slikovnih poruka u čitankama, moći da upoznaju svoju prošlost i da im ovaj priručnik bude jedan od omiljenih za odrastanje - navela je Đukić Dejanović.

Informer

 

Četiri nacionalne čitanke

Planirano je da budu urađene četiri čitanke:

jedna će biti namenjena đacima prvog i drugog razreda osnovne škole
druga za učenike trećeg i četvrtog razreda
treća za đake od petog do osmog razreda
četvrta za sve razrede srednje škole

Država će pripremu i nabavku nacionalne čitanke za sve učenike finansirati iz budžeta, a kako je navedeno u finansiranju nabavke mogu učestvovati i jedinice lokalne samouprave.

Nacionalne čitanke izdavaće isključivo javni izdavač. Posao javnog izdavača biće da obrazuje autorske timove za pripremu rukopisa i to pojedinačno za svaki nivo za koji su ova izdanja namenjena. U autorskim timovima mogu biti samo osobe sa integritetom i autoritetom u oblasti za koju su izabrani.

U predlogu zakonskih izmena stoji da je javni izdavač u obavezi i da raspiše javni poziv za izbor članova recenzentske komisije na isti način kao i za izbor članova autorskih timova za pripremu nacionalnih čitanki. Precizirano je i da recenzentska komisija ima najmanje pet članova, pri čemu dva člana obavezno moraju da budu profesori na fakultetu ili naučni savetnici odgovarajućeg instituta, a tri člana obavezno moraju da budu iz reda nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave.

Informer

 

Posle stručne ocene rukopisa, nacionalne čitanke će odobravati ministar prosvete.

Koliko košta nacionalna čitanka?

Kako je navedeno u predlogu zakonskih izmena za nacionalne čitanke je potrebno obezbediti novčana sredstva u iznosu od 320.220.000 dinara.

- Sredstava za finansiranje nacionalnih čitanki u iznosu od 20 miliona dinara biće obezbeđen preraspodelom u okviru sredstava planiranih Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu na Razdelu 26 – Ministarstvo prosvete, dok će preostali iznos sredstava biti obezbeđen u narednim godinama u skladu sa bilansnim mogućnostima budžeta Republike Srbije na razdelu ministarstva nadležnog za poslove prosvete - piše u predlogu zakonskih izmena.