04.09.2024.

09:28

Foto: Shutterstock

Vesti

"Beži odatle!" Srpkinja se zaposlila u kafiću, pa ostala šokirana zahtevom poslodavca! Evo šta zahteva!

U anonimnoj objavi na Reditu, devojka je podelila svoju brigu i začuđenost zbog postojanja, kako navodi, takozvanog depozita koji svaki zaposleni mora dati poslodavcu kao neku vrstu garancije da radnici neće preko noći dati otkaz i otići.

- Pozdrav svima, radim u kafiću u kom nisam prijavljena, ne planiram nikakve pravne podvige protiv poslodavaca, samo me interesuje da li je ovo što opisujem legalno.

Naime, poslodavac mi je pre dva dana saopštio da će svaki zaposleni morati da da 20.000 dinara depozita, koji će stajati kod njih dok se ne najavi otkaz. Ukoliko se otkaz najavi sa manje od 15 dana otkaznog roka, ne vrati oprema (majica, kecelja itd) i napravi neki manjak, depozit se ne dobija nazad. Da dodam da poslodavac redovno odugovlači sa platama i da su radnici koji su otišli u maju i dalje neisplaćeni. Da li je OK da on u suštini traži od nas da plaćamo kako bismo radili u toj rupi -  napisala je ona, a onda nakon par dana dodala da je ipak dala otkaz:

Dala sam otkaz svakako, moram da odradim 15 dana otkaznog roka, a što se tiče bilo kakve osvete... jedino što dolazi u obzir jeste anonimna prijava inspekciji.

Informer

 

"Beži odatle. Ali doslovno, beži"

Korisnici Reddita bili su zatečeni objavom, pa su u komentarima izrazili nezadovoljstvo, upitavši se kada će se poslodavcima koji postavljaju neprihvatljive uslove stati na put.

"Treba javno obelodaniti ko su ti 'poslodavci', prva ne bih im kročila u lokal da znam da tako tretiraju zaposlene. Pa kad krenu ljudi da ih bojkotuju možda shvate gde greše", "10 godina ugostiteljstva imam iza sebe, beži odatle. Ali doslovno, beži. Napiši obavezno koji je lokal u pitanju, da ne bi neko drugi bio doveden u ovu situaciju", pisali su oni.