04.09.2024.

16:10

Foto: printscreen

Vesti

Nakon 30 godina života u Londonu, došla u Srbiju i kupila kuću na selu: "Tamo se više ne vraćam!"

Pomoć volontera bila je neophodna i Jeleni Stanli, koja je rođena u Beogradu, ali je veći deo života provela u Londonu. Pre dve godine odlučila je da se vrati u Srbiju i kupila je kuću na selu.

- Posle, da kažem, trideset godina u Engleskoj radeći baš u centru Londona, onaj stres, stres, stres, da se prvo ja oporavim, pa onda da napravim neko mesto gde bi i drugi mogli da dođu malo da se vrate sebi, u prirodu - kaže Jelena Stanli iz Grabovice.

Iako se danas život ne može zamisliti bez mobilnog telefona, ili kompjutera, mladi volonteri smatraju da je smisao u toplini i jednostavnosti kakvu su otkrili i u Srbiji.

Ovde je, smatra, skrivena tajna, gde su ljudi mnogo druželjubiviji i gostoljubiviji.

- Nikako se ne vraćam više u Englesku da živim. Ovde sam i napravila baš neki lep život, imam divne komšije, već vidim nešto potpuno, da kažem srce mi je srećno ovde, kao što nije nikad bilo u Engleskoj - kaže Jelena Stanli.

Informer

 

Ovi ljudi, koji pristižu iz celog sveta, smatraju da srpska sela nude zdrav način za punjenje sopstvenih baterija u vreme sve užurbanijeg tempa života i digitalizacije.

"Diskonekcija"

Kejt Harlou je nakon učešća na međunarodnom studentskom filmskom kampu "Interakcija“, odlučila da Srbiju upozna na drugačiji način. Tako se obrela u Grabovici, kod Gornjeg Milanovca, kao volonterka za pomoć na selu.

Svakog leta pronađem mesto, farmu, vrt ili bilo gde u prirodi, gde se diskonektujem, jer veći deo godine živim u velikom gradu i uvek sam za kompjuterom, montiram film, uvek ispred ekrana. Osećam da tako propuštam smisao života. Tako da kada sam ovako u prirodi koristim ruke u druge svrhe, taj ručni rad me ispunjava, donosi mir i drugu vrstu sreće - kaže Kejt Harlou iz SAD.