05.09.2024.

09:58

Foto: Shuterstock

Vesti

Vrednost štednje građana Srbije u bankama blizu 14 milijardi evra: Evo kako da i vi uštedite!

Vasić je istakao da taj iznos nije zanemarljiv s obzirom da Srbija ima 6,5 miliona stanovnika i da mnogi štede van banaka.

- Zanimljivo je da obično oni koji imaju najmanje nekako znaju da uštede. Naravno, onaj ko ima najviše novca, proporcionalno može najviše da uštedi, ako uopšte ima nameru to da uradi - rekao je Vasić.

Vasić dodaje da radno vreme od osam do četiri donosi prosečnu zaradu, zbog čega savetuje da se pronađu dodatni izvori prihoda.

Kako kaže, novac treba da bude u našoj funkciji i da radi za nas umesto mi za njega.

- Približava se grejna sezona, i ako izolujete kuću, trošićete manje električne energije. Ako stavite solar na krov i investirate ga delimično iz kredita, vi ćete vratiti taj novac - rekao je Vasić, govoreći o potrošačkim kreditima.

Informer

 

Akcija "Najbolja cena" dobra za štednju

Kada je reč o akciji "Najbolja cena" koja će trajati do kraja oktobra, Vasić ističe da je ona dobra jer pokriva dva meseca tokom kojeg su građani tradicionalno pod najvećim finansijskim pritiskom.

- Svedoci smo da imamo i dalji inflatorni pritisak koji nam tanji budžet. Sa istom količinom novca možete manje robe da kupite i to je nešto što je zadatak ovakve akcije i to kod slojeva stanovništva koji su najugroženiji, pretpostavljam da su to penzioneri - kazao je Vasić.

Prema njegovim rečima, najavljene uštede od 20.000 dinara koje će doneti ova akcija nisu zanemarljive.

- Mi kao država moramo da razmišljamo dugoročno, jer smo poljoprivredna zemlja. Ovakve akcije jesu dobre, ali šta je to što mi možemo da radimo u smislu agrara, poljoprivreda i tome slično, kako bi naš novac u kontinuitetu imao veću vrednost - poručio je Vasić.

Krajem godine planirati troškove za narednu

Finansijski konsultant savetuje građanima da krajem godine planiraju svoje troškove za narednu.

- Ja bih rekao da negde u potrošnji, u nekom načinu razumevanja trošenja novca, postoji neko pravilo da 30 odsto novca moramo da potrošimo, a 30 odsto je nešto što bi moglo, a i ne mora. Često ljudi kažu - ja nemam dovoljno za štednju, ako tako razmišljate, nećete nikada ni uštedeti - kazao je Vasić.

Informer

 

Ističe da svako treba da proba da napravi svoj finansijski plan, jer je oko 80 odsto izdataka predvidivo.

Govoreći o aplikacijama preko kojih građani sve više kupuju, Vladimir Vasić navodi da je reč o impulsivnim odlukama koje se završavaju kupovinom uglavnom nepotrebnih stvari.

- Postoji jedna takozvana vežba da zapravo pogledate, ako plaćate karticom, šta ste zapravo trošili. Ponekad možete da shvatite da tih izdataka od 500, 1.000 dinara ima prilično mnogo, a ovih od 10.000 jako malo. Onda se vratimo na ono moje pravilo 30-30, da li ste morali ili ne da obavite tu kupovinu- zaključio je Vasić.