Autor: Informer.rs

06.09.2024.

09:46

Foto: Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

Vesti

Ministarka Đedović Handanović otkriva detalje: Do prve nuklearke nam je potrebno bar 10 godina!

 Ona je u intervjuu za današnji "Blic", odgovarajući na pitanje otkud nagli preokret srpskih vlasti oko nuklearki rekla da se u međunarodnoj zajednici sve češće govori o "nuklearnoj renesansi" pa su i zemlje poput Italije, Belgije i Švajcarske nedavno radikalno promenile svoju energetsku poliitku u korist nuklearne energije.

- Ta energija je u upotrebi u svetu duže od 60 godina, pa danas postoji više od 440 nuklearnih reaktora u pogonu, u više od 30 zemalja. U svetu se oko 10 odsto električne energije proizvede u nuklearnim elektranama a u Evropskoj uniji više od 20 odsto. Srbija je okružena zemljama koje imaju nuklearke, kao što su Mađarska, Bugarska i Rumunija, a neke od njih planiraju i nove - navela je ona.

Informer

Kada je reč o potencijalnoj lokaciji za izgradnju nuklearke i modelu gradnje, odnosno opredeljenju za klasičnu ili modularnu elektranu, Đedović Handanović je istakla da je preuranjeno razgovarati o tome. "Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javnu nabavku za izradu preliminarnih tehničkih studija radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Srbiji.

U okviru nje obavićemo temeljnu komparativnu i kredibilnu opcionu analizu dostupnih tehnologija u svetu, uključujući male modularne reaktore kao i one konvencionalnog tipa, kako bi razumeli koje su najbolje dostupne tehnologije primenjive potencijalno u našoj državi, pomoću tehničkih, ekonomskih i tržišnih indikatora", navela je ona.

Što se tiče skladištenja nuklearnog otpada i navoda da je saradnja sa Francuskom uslovljena time da ovaj otpad završi u Srbiji, ministarka je navela da domaći zakoni, direktive EU, konvencije UN jasno definišu da nije moguće skladištiti nuklearni otpad iz Francuske u Srbiji.