06.09.2024.

10:25

Foto: Shutterstock

Vesti

"Kako da moja majka dobije uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć?" Evo kome da se obratite i kako da podnesete zahtev

Zakonom o socijalnoj zaštiti predviđeno je da pravo na uvećanje ovog dodatka ostvaruju osobe koje imaju utvrđeno telesno oštećenje 100 odsto po jednom osnovu, oni koji imaju organski trajni poremećaj neurološkog i psihičkog tipa, kao i osobe kod kojih je utvrđena potreba za pomoći i negom i koja imaju više oštećenja. S tim da nivo oštećenja iznosi više od 70 odsto po najmanje dva osnova, poručili su iz PIO Fonda.

Zahtev za uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica podnosi se nadležnom centru za socijalni rad sa priloženom kopijom rešenja Fonda PIO o ostvarenom pravu na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, uz očitanu ličnu kartu i medicinsku dokumentaciju novijeg datuma, navode iz PIO Fonda.

Zatim, centar će zahtev sa pratećom dokumentacijom proslediti nadležnoj lekarskoj komisiji u PIO fondu radi veštačenja telesnog oštećenja. Kada se obavi veštačenje, lekarska komisija će Centru da dostavi svoju Ocenu, nalaz i mišljenje. Na osnovu tog nalaza, u kome je navedeno da li postoji telesno oštećenje kod podnosioca zahteva i u kom procentu, Centar za socijalni rad donosi rešenje i vrši isplatu naknade ukoliko je priznato pravo - dodali su.