Autor: Informer.rs

06.09.2024.

11:09

Foto: Ministarstvo kulture

Vesti

Ministar Selaković otvorio izložbu "Od mnogoboštva do hrišćanstva: Rotonda u Stojniku" (FOTO)

Izložba "Od mnogoboštva do hrišćanstva: Rotonda u Stojniku" otvorena je večeras u atrijumu Narodnog muzeja Srbije, izložbu otvorio ministar kulture Nikola Selaković.

On je istakao da ponosan na to što je Srbija arheološki bogata zemlja.

- Ovo je govor posvećen vama koji ste došli u Beograd da učestvujete u izvanrednoj izložbi i da pridate pažnju hrišćanstvu i arheologiji. Kada je reč o arheologiji znam da imamo dobar i miran period u Srbiji zato što svaki put kada smo se suočavali sa ratnim konfliktima nismo mogli da obratimo pažnju na ovu izvanrednu umetnost koja nas predstavlja i sa kojom je Srbija privilegovana - rekao je Selaković.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković rekla je da je izložba izuzetan primer koji govori o rađanju i širenju hrišćanstva na našim prostorima.

Informer

 

- Stojnička Rotonda je jedini do sada poznat sakralni objekat u kosmajskoj oblasti iz vremena rimske dominacije. Antički motivi na mozaiku pokazuju da je reč o hrišćanskoj crkvi iz četvrtog veka. Rotonda bi možda bila jedina sačuvana najstarija hrišćanska crkva do šire teritorije Beograda, međutim drugi motivi, arhitektonski elementi i dekoracije ukazuju i sugerišu da je sama građevina podignuta ranije, moguće kao hram nekog od božanstava podzemnog sveta - istakla je u svom obraćanju Borić Brešković.

Posetioci izložbe imaće priliku da pogledaju priču o Rotondi kroz izložbene celine koje čine Rimski carski rudnici na Kosmaju, Rotonda u Stojniku i Arheološko nasleđe Kosmaja.

Pored toga, moći će da pogledaju arheološki pejzaž Kosmaja u rimsko doba, rimske carske rudnike i osnovne elemente rudničke kulture od prvog do trećeg veka.

Informer

 

U okviru postavke su i zavetni podni mozaici, prepletene verbalne i vizuelne hrišćanske poruke, kao i širenje hrišćanstva u kasnorimsko vreme, ali i istorija arheoloških istraživanja i konzervacija mozaika, kao i nova istraživanja.

Autori izložbe su Tatjana Cvjetićanin, Maja Franković i Adam Crnobrnja, a saradnice na izložbi su Olga Špehar i Jelena Premović.

Arheološka istraživanja Kosmaja započeo je akademik Nikola Vulić pre više od stoleća, sistematskim iskopavanjima utvrđenja i njegove najbliže okoline, od 1911. do 1913. godine dok se istraživanja nastavljaju početkom 1950, pod vođstvom Milivoja Veličkovića.

Izložba se otvara povodom 18. međunarodnog kongresa hrišćanske arheologije koji će se održati od 2. do 6. septembra 2024. godine u Beogradu.

Informer

 

Za ovu priliku priređena je i izložba Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu „[Po]deljena sećanja: paganske i hrišćanske sahrane Remezijane“, autora Marka Jankovića, u Maloj galeriji Narodnog muzeja.

Ljubitelji i zainteresovani posetioci moći će da uživaju u izložbama Narodnog muzeja Srbije do 3. novembra 2024. godine.