Autor: Informer.rs

06.09.2024.

11:43

Foto: Ministarstvo odbrane

Vesti

Ko se ne odazove, biće kažnjen, a evo kolike su plate: Sve o vojnom roku u Srbiji!

Vojni rok bi trajao najverovatnije 75 dana, a služili bi ga punoletni muškarci do 30 godina.

Posle brojnih najava i rasprava u javnosti čini se da je došlo vreme kada će se definitivno znati da li će služenje vojnog roka ponovo biti obavezno u Srbiji.

Vučić je, prilikom jučerašnje posete vojnoj vežbi na Gučevu, najavio konačnu odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka u narednih 20 dana i otkrio da je o tome razgovarao sa pripadnicima vojske.

"Obavezni vojni rok trajaće 75 dana"

Kako je rekao, ako bude uveden, obavezni vojni rok će trajati 75 dana - dva meseca plus 15 dana vežbe i biće obavezan za muškarce, a dobrovoljan za žene.

- To je pet puta manje nego što sam ja služio, a za našu armiju je od velikog značaja. Dobiće besplatno sve, hranu, piće i ne tako zanemarljiv prihod - kazao je Vučić.

Informer

 

Predsednik je dodao da će se odluka o vojnom roku videti već u raspravi o budžetu.

- Tamo kad prođe rebalans od prvog, petog ili desetog oktobra sve će biti poznato - kazao je Vučić.

Podsećanja radi, inicijativu o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka pokrenuo je Generalštab Vojske Srbije i podneo Vučiću predlog o tome 4. januara.

Premijer Miloš Vučević je krajem juna objasnio da će biti potreban "jedan vremenski okvir" da se sve pripremi ukoliko se donese odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka.

- Gledao sam istraživanja i postoji velika podrška za vraćanje vojnog roka. Govorimo o muškarcima od 20 do 30 godina koji bi služili obavezni vojni rok i podržavaju takvu odluku - naveo je Vučević.

 - Što se mene tiče kao predsednika Vlade snažno podržavam tu odluku i ne samo kao predsednik Vlade, nego kao otac dvojice sinova. Nemam nikakav problem i ne želim da naša deca idu u bilo kakav rat i bilo kakvo stradanje, a želim da je naša država bezbedna, sigurna, kao i njeni građani - poručio je Vučević krajem juna.

Informer

 

Vojni rok u Hrvatskoj 60 dana

Zanimljivo da Hrvatska od 1. januara sledeće godine, takođe, ponovo vraća obavezno služenje vojnog roka koje će trajati dva meseca.

Vojni rok u Hrvatskoj je suspendovan 2008. godine, ali je zemlja počela da razmatra vraćanje obaveznog služenja pošto su i druge evropske zemlje počele da razmišljaju o sličnim merama usled povećanih tenzija zbog rata u Ukrajini.

Da li je četiri meseca kratak period?

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, smatra da je i četiri meseca veoma kratak period.

- Praktično za to vreme možete tek da se naviknete na uniformu. Prema mom mišljenju, bez najmanje devet meseci obuke i ne možete da napravite od regruta vojnika i rezervistu.

Kako kaže, za četiri meseca regruti mogu da prođu samo osnovnu pešadijsku obuku.

Kako bi izgledala obuka?

Kako se moglo čuti u prethodnom periodu, predloženo je da obuka bude iz dva dela - teorijska i praktična.

Teorija bi obuhvatala osnove vojne taktike i tehnike, vojno pravo, prvu pomoć i samozaštitu, atomsko, biološko, hemijsku odbranu...

Tokom praktične obuke regruti bi naučili kako se rastavlja i sastavlja oružje, gađa iz različitog pešadijskog naoružanja, prošli bi i borbu bez oružja i samoodbranu, kretanje i maskiranje na bojištu, kopanje rovova i izgradnju zaklona, preživljavanje u prirodi, prelaženje prepreka, a u zavisnosti od potreba mogla bi biti sprovedena i dodatna specijalistička obuka.