06.09.2024.

15:59

Foto: Zoran Sinko

Vesti

"I dug od 15 para je dug!" Radmilo zbog "siće" ostao bez popusta: Kako se ovo rešava?

Sve što je preplaćeno, pa i da je 0,15 ili 0,20 para, ostaje kao višak na računu za struju za naredni put. Uslov za popust je redovno izmirivanje računa u celosti u roku dospeća, ističu u EPS-u

- I dug od 15 para je dug - Upravo je to odgovor „Elektroprivrede Srbije” na pismo penzionera Radmila Rade Lečića objavljenog pre dva dana u „Politikinoj” rubrici „Među nama”.

Ovaj penzioner je, kako se vidi i iz računa koji je dostavio našoj redakciji, trebalo za jul mesec da plati ukupno 5.985,15 dinara, ali je na uplatnici za plaćanje upisao 5.985,00, dakle, 0,15 dinara manje i time izgubio pravo na popust od pet odsto za plaćanje prethodnog računa u roku dospeća od 321,9 dinara. Ta stavka se nalazi na računu pod brojem pet.

Kako je i sam naveo u pismu, dobio je objašnjenje u EPS-u u Kragujevcu da račun jeste platio na vreme, ali ne u celosti. Ostao je dužan 0,15 dinara, te da ne može da ostvari popust koji je do tada ostvarivao.

Informer

 

Na pitanje da li su blagajnik ili blagajnica na šalteru elektrodistribucije mogli da mu sugerišu na to da nije upisao ceo iznos za plaćanje, pa i tih 15 para, jer oni valjda vide koliki je celokupan račun, nadležni odgovaraju da to nije tako i da se službenici na blagajnama bave isključivo poslovima uplata i nemaju obavezu da bilo šta proveravaju. Već da je svako odgovoran za svoju uplatnicu. Potrošači daju svoje uplatnice blagajnicima koji knjiže uplatu. Oni ne vide iznos na računu i to je klasična uplata bilo gde na šalteru u EPS-u, u banci, u pošti...

Blagajnik dobija popunjenu uplatnicu i proknjižava uplatu. Sistem sam registruje sve koji na vreme uplate iznos u celosti i obračunava im popust od pet odsto, kažu u EPS-u. To su pravila koja moraju da se poštuju i važno je poručiti svakom potrošaču da celokupan iznos uvek mora da se upiše da bi se dobio popust, a da ne bi nastao dug.

Sve što je preplaćeno, pa i da je 0,15 i li 0,20 para, ostaje kao višak na računu za naredni put. Uslov za popust je redovno izmirivanje računa u celosti u roku dospeća, ističu u EPS-u.