06.09.2024.

16:06

Foto: Tanjug

Vesti

Srbija sprema izmene Zakona o bankama: Evo šta će biti najvažnije promene

Iz centralne banke su naveli da je cilj izmena i dopuna dalje jačanje okvira za poslovanje banaka pre svega u segmentima korporativnog upravljanja, upravljanja rizicima kojima je banka izložena, procesa interne procene adekvatnosti kapitala i likvidnosti banke, objavljivanja podataka itd.

Izmenama i dopunama se, ističu iz NBS, dodatno ojačava i supervizorska funkcija Narodne banke uvođenjem novog instrumenta "prikrivene kontrole" radi dodatnog unapređenja kontrole zakonitosti poslovanja banke u oblasti zaštite korisnika finansijskih usluga, zatim uvođenjem supervizorskog sporazuma u okviru kontrolnog postupka, kao i preciziranjem procesa supervizorske procene itd.

Informer

 

Pored toga, predviđenim izmenama i dopunama znatno se unapređuje zakonski okvir za restrukturiranje banaka, osnivanjem Fonda za restrukturiranje banaka.

Ova novina će, smatraju u NBS, imati i pozitivne efekte neposrednim obezbeđenjem sredstava od doprinosa banaka za finansiranje eventualnih postupaka restrukturiranja banaka, čime bi se umanjili rizici od moguće upotrebe sredstava poreskih obveznika u ove svrhe.