Autor: Informer.rs

07.09.2024.

18:53

Foto: Shutterstock, Pexels

Vesti

Detaljno objašnjenje za trudnice! Evo od čega zavisi zarada tokom bolovanja - na jednu stvar posebno obratite pažnju (VIDEO)

- Trudničko bolovanje je pravo žene na odsustvo koja je ostala u drugom stanju i može se otvoriti od početka trudnoće, odnosno od momenta kada lekar to utvrdi - navodi ona na početku video snimka.

Kada pričamo o porodiljskom bolovanju ono se može otvoriti najranije 45 dana od utvrđenog termina za porođaj odnosno 28 dana najkasnije pre utvrđenog termina porođaja.

Porodiljsko bolovanje traje tri meseca, a nakon toga sledi odsustvo zbog nege deteta koje se završava istekom 12 meseci od datuma početka porodiljskog bolovanja.

- Naknada za vreme porodiljskog bolovanja se do sada obračunavala na osnovu proseka zarada u prethodnih 18 meseci, što znači da generalno u prosek naknade ne ulaze one naknade koje je porodilja ostvarivala tokom trudničkog bolovanja. Na taj način se žene koje su bile u situaciji da odmah otvore trudničko bolovanje zbog rizične trudnoće bile u i te kako neravnopravnom položaju u odnosu na ostale mame.

Ona navodi da je od februara 2024. godine izmenjena ova odluka i to znači da se sada prosek naknade zarade za vreme porodiljskog bolovanja ulaze i one naknade koje je žena ostvarila tokom onog trudničkog.

- Zapravo naknade zarade za vreme porodiljskog bolovanja zavisi od visine primanja u prethodnih 18 meseci koji prethode otvaranju porodiljskog bolovanja. U prosek ulaze i ona naknade za vreme trudničkog bolovanja - zaključila je ona.