Autor: Informer.rs

08.09.2024.

09:05

Foto: Shutterstock

Vesti

Bez knjižice i zakazivanja: Danas su besplatni preventivni zdravstveni pregledi širom Srbije!

U akciji učestvuje i Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS), odakle su poručili da će u nedelju, 8. septembra svi građani, čak i oni bez zdravstvenog osuranja, moći da obave besplatne preventivne preglede u sklopu organizovane akcije koju organizuje Ministarstvo zdravlja Srbije.

Pregledi će se obavljati u periodu od 8 do 17 časova, u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, severni ulaz, iz Ulice Koste Torodovića.

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije građani će moći da obave sledeće preglede:

Informer

 

pulmološki pregled
tumor marker- CEA, CA19-9 i AFP (Alpha Fetoprotein)
merenje krvnog pritiska
provera nivoa šećera u krvi
EKG pregled
Kompletna krvna slika
Ultrazvučni pregled abdomena

Pregledi se ne zakazuju

Ministarsto zdravlja i Unverzitetski klinički centar Srbije ovim putem pozivaju građane, da iskoriste ovu priliku, učestvuju u nedeljnoj akciji i obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Pored toga, kako je prethodno saopštilo Ministarstvo zdravlja, i ove nedelje, zbog velikog interesovanja roditelja, biće organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Mirsad Đerlek naglasio je da je cilj ove akcije da do kraja godine budu obavljeni preventivni pregledi svih pacijenata populacione grupe starije od 40 godina.

- Krećemo od bolesti koje su najzastupljenije, to su maligne bolesti, provera tumor markera najčešće zastupljenih karcinoma. Kod muškaraca to su debelo crevo i prostata, kod žena, dojka i uterus. Moramo obratiti pažnju da pregledamo kardiovaskularni sistem, imamo sve više obolelih, a nažalost i ljudi koji gube živote zbog kardiovaskularnih bolesti - naglasio je Đerlek za RTS.