Autor: Informer.rs

08.09.2024.

11:41

Foto: Shutterstock

Vesti

Od jutros rekordan odziv za besplatne preglede pluća i stomaka! Dr Polovina: Za sat čak 86 pacijenata došlo kod specijaliste

Ona je navela da je u prvom satu evidentirano 86 pacijenata i poslato na preglede.

Dr Polovina ističe da će se danas do 17 časova u Kliničkom centru Srbije raditi laboratorijske analize, krvna slika, merenje šećera u krvi, te tumor markeri, a takođe EKG i merenje pritiska.

- Pacijente će pregledati pulmolozi i po indikaciji pulmologa radiće se eventualno i rendgenski snimak pluća i takođe ultrazvuk abdomena - istakla je ona za Blic.

Ona naglašava da ukoliko se pacijentu tokom pregleda pulmologa ili na ultrazvuku ustanovi da nešto nije u redu, on će biti dalje proceusiran na dijagnostiku u Urgentni centar, kao i ukoliko se u laboratorijskim nalazima, koji će građanima biti dostupni od srede, uoči neka nepravilnost, oni će takođe biti usmereni na dalju dijagnostiku.

Preventivni pregledi dece

Ona je rekla da će se u ustanovama gde postoje pedijatrijske službe, raditi i preventivni pregledi dece.

U Kliničkom centru kažu da su se besplatni preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja pokazali kao veoma korisni, te da je u dosadašnjim akcijama pregledano više od 115.000 građana.

Informer

 

- Od toga, više od 10.000 je upućeno na dalju dijagnostiku već tokom pregleda. To znači da su uočene nepravilnosti koje su zahtevale dalju dijagnostiku - pojasnila je dr Polovina za Tanjug, a preneo Blic.

Otkrili tumore, predinfarktna stanja, karcinome.

Informer

 

Dodaje da lekarima preventivni pregledi omogućavaju da na vreme otkriju odstupanje od normalnog zdravstvenog stanja i da pacijenta upute na pravovremeno lečenje.

- Dešavalo se tokom prethodnih preventivnih pregleda da se uoči problem na EKG-u, tipa predinfarktno stanje i pacijent je odmah zbrinut u Urgentnom centru. Takođe, uočene su aneurizme trbušne aorte, tumorske promene na bubrezima, prostati, karcinomi pluća, kože - rekla je ona, ukazavši da to pokazuje da su takvi pregledi korisni.

Preventivni pregled kože

Informer

 

Ukazuje i na to da komentari građana pokazuju da im odgovara da se preventivni pregledi održavaju vikendom, jer mogu da dođu i zaposleni građani.

- Komentari građana koji dolaze kod nas na redovne preglede, a posle preventivnih pregleda pokazuju da je to njima i te kako korisno, i zaista nismo imali nikakve negativne komentare i iskustvo. Veoma su zadovoljni što mogu da obave pojedine analize, za koje bi, u redovnim okolnostima ipak morali da sačekaju malo - naglasila je ona.

Kada je reč o pregledima dece, Polovina ističe da će se, u zavisnosti od zdravstvene ustanove, raditi krvna slika i pregled fizijatra.

Besplatni preventivni pregledi obavljaju se danas do 17 časova u više od 200 zdravstvenih ustanova, a namenjeni su svim građanima, uključujući one bez zdravstvenog osiguranja.