Autor: Informer.rs

08.09.2024.

12:38

Foto: E stock

Vesti

Stiže jako pogoršanje vremena! Evo šta nam donosi ciklon i hladni front Srbiji!

Iza nas je najtoplije leto. Temperature tokom juna, jula i avgusta skoro da nisu padale ispod 30 stepeni i sve vreme su preovladavali vreli tropski dani. U Beogradu je zabeleženo preko neverovatnih 65 tropskih noći, što do sada u istoriji nije zabeleženo.

I ovaj vikend prolazi u Srbiji u znaku letnjeg vremena, a temperature prelaze 30 stepeni. U subotu rano ujutro šire područje Beograda zahvatio je snažan grmljavinski sistem sa vrlo obilnim pljuskovima.

Ovaj lokalni oblačni sistem bio je vrlo slabo pokretan i dugo se zadržavao nad južnim i istočnim delvima Beograda. Na Košutnjaku je palo 23 litara kiše po kvadratnom metru, dok je na južnom obodu Beograda lokalno palo i više od 50 litara kiše po kvadratnom metru, pri čemu su nastale urbane poplave i bujice.

Istovremeno, na Novom Beogradu i na severnom obodu grada nija pala ni kap kiše. Mnoge Beograđane juče ujutro su probudili i gromovi. Tokom dana bilo je sunčano i toplo, uz temperature oko 30 stepeni.

Informer

 

Kasnije posle podne pljuskovi sa grmljavinom usled jačeg razvoja oblačnosti zahvatili su južne i jugoistočne predele Srbije. Oko 17-18 časova veoma jako grmljavinsko nevreme obrušilo se na Vranje, a nevreme je bilo praćeno i gradom veličine lešnika. U toku večeri usledila je stabilizacija vremena, najavio je Đorđe Đurić..

Drugi dan vikenda donosi Srbiji još toplije vreme

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 32. Inače, Srbija je pod uticajem snažnog ciklona sa zapada Evrope, dok istovremeno sa istoka dominira snažan anticiklon.

U Vojvodini, u Pomoravlju, u Podunavlju, u Braničevskom okrugu, u Šumadiji i na planinama očekuje se umeren do jak jugostočni vetar, na jugu Banata povremeno sa olujnim udarima.

Vreme narednih dana

Početak sledeće sedmice doneće jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, jer će se preko Jadrana premeštati ciklon sa centralnog Mediterana. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode. Maksimalna temperatura biće u padu na prosečne vrednosti i kretaće se od 25 do 30 stepeni, u Beogradu do 27 stepeni.

I u ponedeljak biće vetrovito, u košavskom području uz jak jugoistočni vetar. Na jugu Banata očekuju se olujni udari košave. U utorak kišovito i svežije, ujutro sa obiljinim pljuskovima sa grmljavinom. Prema kraju dana sa severa razvedravanje.

Informer

 

Maksimalna temperatura biće od 20 na jugu do 26 stepeni na severu, u Beogradu do 25 stepeni, a hladni front doneće najizraženiji pad temperature vazduha južnije od Save i Dunava.

Prodor hladnog fronta, osim prodorom svežije vazdušne mase, biće praćen i skretanjem vetra na severozapadni. Sreda će doneti stabilizaciju vremena i otopljenje. U četvrtak kratkotrajno jače otpopljenje, a uz sunčano vreme, maksimalne temperature biće i iznad 30 stepeni. U petak sledi novo jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Ovo pogoršanje vremena biće propraćeno premeštanjem veoma snažnog ciklona sa severnog Jadrana, ali i prodorom hladnog fronta sa severozapada, pa će za sledeći vikend do Srbije sa područja Alpa doći do prodora i osetno hladnije vazdušne mase.

Ako se trenutne prognoze ostvare, narednog vikenda vreme će biti kišovito i nalik jesenjem, uz maksimalne temperature od 15°C na zapadu do 20°C na istoku Srbije, u Beogradu do 17°C.

Nakon 15. septembra uslediće postepena, ali ne i potpuno szabilizacija vremena i otoplenje, a maksimalne temperature vratiće se na prosečne za septembar.