Autor: Informer.rs

08.09.2024.

14:26

Foto: Shuterstock

Vesti

Mladi skroz okrenuli ploču: Rentiranje soba otišlo u zaborav, sve više se odlučuju za ovakav stil života - evo šta stoji iza toga

Većina mladih sada deli stanove s cimerima, dok su garsonjere popularne među mladima i starijim osobama. Izdavanje soba i dalje postoji, ali u manjem obimu, sa sezonskim varijacijama.

"Student traži sobu u najam“ – ovako je nekada izgledao oglas u novinama, u većini univerzitetskih gradova u Srbiji, pred sam početak školske godine. Danas, sobu više gotovo da niko ne rentira, jer su se stil i način života u mnogome promenili.

Oglasa za izdavanje soba sećaju se i mnogi penzioneri koji su u to vreme, višak stambenog prostora, iznajmljivali kako bi i sami dopunili kućni budžet.

 -Praksa izdavanja soba, kao vid stambenog rešenja, sve vise iščezava, imajući u vidu današnje potrebe i stil života - kaže Nikola Radić.

Kako dodaje, pojedini portali za oglašavanje izdavanja nepokretnosti kod nas, i dalje su zadržali u pretragama zakupa i opciju soba, što dokazuje da postoji određen stepen potražnje i ponude u tom delu tržišta.

- Trenutno se na različitim sajtovima, u Beogradu, može naći tek nekoliko desetina soba za izdavanje, sa prosečnim cenama od 100 do 150 evra. Nekada ovakvih oglasa ima i na društvenim mrežama - objašnjava Radić.

Informer

 

Studenti vole privatnost

Da je interesovanje za iznajmljivanjem soba opalo potvrdila nam je i Aleksandra Mihajlović.

- Na sajtu za oglašavanje nekretnina nema u ponudi oglasa za iznajmljvanje soba. Prvo, mnogi studenti sada traže privatnost i udobnost koju nudi iznajmljivanje celog stana. Drugo, ponuda stanova je značajno porasla, što je dovelo do šireg izbora i pristupačnijih cena za celu jedinicu, umesto samo jedne sobe. Uz to, sve su ređi stanodavci koji žele da izdaju samo jednu sobu - priča Mihajlović.

Prema rečima Mihajlović, u ponudi su stanovi svih struktura, od garsonjere do petosobnih stanova.

- Trenutno imamo više od 10.000 oglasa za izdavanje stanova u celoj Srbiji - objašnjava Mihajlović.

Ko iznajmljuje sobe

U oglasima za izdavanje soba, vlasnici najčešće kao zakupca žele studente, samca ili samicu.

Uz to, Radić objašnjava, da se u oglasima za izdavanje soba vlasnici mnogo češće, u odnosu na standardno izdavanje stanova, opredeljuju da li žele za stanara osobu ženskog ili muškog pola.

- Mladi, pre svega studenti, danas se najčešće udružuju i kao cimeri njih dvoje ili troje iznajme stan - kaže Radić.

Na ovaj način, koji se odomaćio u današnjoj praksi, mladi imaju samostalnost, uz pojedinačno relativno niske režijske troškove, kada se podele između cimera.

Garsonjere i dalje popularne

Male i ušuškane, garsonjere mogu da pruže sve što jednom čoveku može da zatreba. Trend života u garsonjerama nije samo u Srbiji već i u velikim evropskim ali i svetskim gradovima.

- Postoj potražnja za iznajmljivanjem garsonjera ili manjih jednosobnih stanova - kaže Radić. On objašnjava da su najzastupljniji zakupci ovakvih stanova upravo mladi, najčešće zaposleni, koji mogu priuštiti samostalan životni prostor.

Praksa pokazuje da zakupci ovde mogu biti i osobe u poznijim godinama, kojima uobičajeno deca iznajmljuju garsonjere ili manje stanove, kako bi bili bliži jedni drugima.

- Soba za radnike, još jedna je opcija koja se zadržala vremenom i koja se može zapaziti u oglasima kod izdavanja soba. Tu se pre svega radi o nešto većim višekrevetnim sobama sa zajedničkim kupatilom - ističe Radić.

Tržište izdavanja soba zauzima mali deo ali i ono, kao i izdavanje stanova, pokazuje sezonske oscilacije. To znači da je povećanja potražnja pred početak svake fakultetske godine ili se smanjuje u zimskom periodu.