08.09.2024.

18:59

Foto: printskrin/kosovoonline

Vesti

Akcija Ministarstva zdravlja Srbije! Preventivni pregledi za decu i odrasle u Leposaviću

Odrasli danas mogu da urade laboratorijske analize, provere krvnu sliku i nivo šećera u krvi, obave EKG i fizikalni pregled, izmere krvni pritisak, provere stanje pluća. Kod najmlađih, vrše se pregledi rasta i razvoja. 

Ukoliko je u pitanju detaljni pregled, pacijenti se po potrebi upućuju u KBC Kosovska Mitrovica, jer tamo mogu da obave pregled kod radiologa, da snime pluća i ukoliko je potrebno, lekari će ih uputiti kod pulmologa, kazala je direktorka Doma zdravlja u Leposaviću, predijatar dr Ljiljana Vukadinović.

Dodala je da se detaljni pregledi u slučaju šire kliničke slike šalju na ultrazvuk abdomena i tumor markere na prostatu u KBC Kosovska Mitrovica. 

- Po potrebi pacijenti se upućuju u KBC Kosovska Mitrovica jer će tamo moći da obave pregled kod radiologa, snimanje pluća po potrebi i da se pogleda snimak kako bi se poslao kod pulmologa, ultrazvuk abdomena i tumor markere na prostatu... Što se tiče dece, danas radimo preventivne preglede, nismo se nadali, ali imali smo dosta pacijenata jutros. Uglavnom osvrt je na njihov rast i razvoj, na deformitete kičmenog stuba, jer je moguće danas besplatno i bez zakazivanja odraditi pregled kod fizijatra u Kosovskoj Mitrovici - kazala je Vukadinović.

Kako dodaje, fizikalne preglede dece rade tokom cele godine.

- Redovno radimo sistematske i preventivne preglede, ali ko je imao je neku sumnju, danas je došao, tako da merimo telesnu težinu visinu, računamo indeks telesne mase, procenu vakcionalnog statusa, slušamo pluća i evo neke smo i poslali kod fizijatra, uglavnom ultrazvuk vrata sam imala jedno dete, zadovoljni smo - kazala je Vukadinović. 

Informer

 

Najčešći problemi s kojima se deca suočavaju su deformitet kičme i gojaznost, ističe Vukadinović i ukazuje da je neophodno više sportskih aktivnosti. 

- Kod dece su izraženi problemi sa kičmom, sa nepravilnim držanjem, skoro svako drugo dete. Mi radimo preglede na dve godine u školi, radimo kontrolne, kada dođu prvi put pred predškolsko deca su dobro, međutim svaki sledeći put neko ima neke problem ili je samo loše držanje ili nepravilno sedenje, korišćenje telefona, tako da često ih mi upućujemo kod fizijatara na neke tretmane ako je to potrebno, ali zaista je to izraženo. Postoji takođe gojazne dece i tu ima dosta problema. Mi radimo na tom zdravstveno prosvećivanju, održavamo i radionice ili individualno popričamo, šaljemo ih ako ima potrebe kod nutricioniste  i sami dajemo savete o zdravom načinu i stilu života, a takođe i savetujemo da se uključe u sportske aktivnosti - rekla je Vukadinović. 

Vukadinović je dodala da je veoma važno javiti se lekaru na vreme, posebno kada su deca u pitanju, ali dodaje da u poslednje vreme postoji praksa roditelja koji na vreme dovedu svoju decu na pregled. 

- Postoji kultura u poslednje vreme, zaista i roditelji ih upisuju u školice za vežbe, sportove, na primer plivanje, odbojka, najverovatnije jer ima sve više dece sa takvim problemima jer je svako dete suočeno sa nekim problemom, skoro svako - rekla je Vukadinović.

Petkana Spasojević saznala je od prijateljice za preventive preglede, a kako kaže zadovoljna je pregledom i preporučiće danas i drugima da dođu na pregled. 

- Tražila sam od prijateljice da mi pozove taksi, a ona mi kaže idi danas imaju pregledi bez zakazivanja i knjižice da se pregledaš, a ja joj kažem baš fino. Čekam rezultate za krvnu sliku da stignu i da odem kod doktorke na pregled. Uputila me je za Severnu Mitrovicu, srce mi nešto nije u redu. Sada ću i mojim prijateljima da kažem, ako je doktorka dugo tu da dođu i pregledaju se, da provere zdravlje, lepo je to - kazala je Spasojević. 

Informer

 

I Desimir Jasnić je zadovoljan preventivnim pregledima, ali kaže da bi trebalo češće organizovati ovakve akcije. 

- Trebalo bi češće, znači puno, za sve nas i da bude češće ovakvih pregleda, a ne samo danas u nedelju, hvala lepo i na tome. Nisam dobrog zdravlja, ali za moje godine dobro, imam 77 godina - rekao je Jasnić.