Autor: Informer.rs

08.09.2024.

19:09

Foto: Shutterstock/Pixabay

Vesti

Građani podržali akciju Ministarstva zdralja! Masovan odziv na preventivne preglede

Preventivni sistematski pregled u domovima zdravlja, bolnicama i dečijim klinikama danas je obavilo i 2.278 dece. Oko 1000 građana upućeno je na dalju dijagnostiku, a njih 20 je, zbog novootkrivenih oboljenja, hitno hospitalizovano u nekoj od bolnica.

Preventivne preglede za pet dana akcije do sada je obavilo blizu 145.000 građana. Ovako visok odziv jasna je potvrda da su građani prepoznali značaj prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju, stoga će Ministarstvo zdravlja i u narednom periodu nastaviti sa organizovanjem ovakvih akcija.

Značaj ove akcije Ministarstva zdravlja, pored izuzetnog odziva građana, posebno ilustruje podatak da su kod blizu 10% pregledanih pacijenata otkrivena najteža oboljenja, i to najčešće bez ikakvih simptoma, kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti (različiti maligniteti, aneurizme i sl).

Ministarstvo zdravlja ovim putem zahvaljuje svim zdravstvenim radnicima na uloženom trudu, a građanima na velikoj podršci i strpljenju.