09.09.2024.

09:24

Foto: Shutterstock/sfam_photo

Vesti

"Imao je 'bombu' u stomaku": Čovek u Kladovu došao na besplatan rutinski pregled, otkrili da je na korak od smrti

Mirsad Đerlek rekao je za Kurir da je danas po nalogu ministra zdravlja Zlatibora Lončara pratio sprovođenje preventivnih pregleda u istočnoj Srbiji.

- Obišao sam Zaječar, Negotin, Majdanpek, Kladovo i Bor. Ogromno interesovanje je bilo za preventivne preglede. Na stotine pacijenata je bilo u svakoj zdravstvenoj ustanovi i mogu da pohvalim organizaciju i ljubaznost zdravstvenih radnika u Boru i Kladovu, ali nisam zadovoljan organizacijom u Negotinu i Zaječaru. Tu se mora popraviti zbog velikih gužvi. U Kladovu smo danas spasili jedan zivot. Pacijent je došao na rutinski pregled stomaka bez tegoba. Njenu je pronađena disekcija, rascep ili proširena aorta. Ako znamo da je aorta ozbiljan krvni sud čije pucanje može da izazove smrt pa i jedan malo fizički napor može da dovede do smrtnog ishoda - rekao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, ovaj primer je pokazao značaj preventivnih pregleda.

- Na preventivne preglede treba javiti i kada pacijent nema tegobe jer je poena da se otkrije tegoba na vreme. Pacijenta sa aortom smo transportovali za Beograd i trenutno se nalazi na Kardiovaskularnoj hirugiji u Urgentom centru. Mogao je danas da izgubi život jer su aneorizme najopasnije u medicini. Imao je bombu u stomaku. Nije osećao tegobe - ispričao je Đerlek.

Dr Đerlek je zahvalio svim zdravstvenim radnicim koji su učestvovali u akciji preventivnih pregleda.

- Pokušaćemo da do kraja godine pregledamo sve građane preko 40 godina jer nam je cilj da vidimo kakvo nam je javno zdravlje u celini - rekao je on.