10.09.2024.

10:23

Foto: Miloš Rafailović/shutterstock

Vesti

RHMZ izdao najviši stepen upozorenja: Stiže potop! Pašće ogromna količina kiše

Danas na istoku i jugoistoku Srbije (naročito u Zaječarskom, Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, kao i na području Kosova i Metohije) obilne padavine uz prosečnu količinu od 30 do 60 /m2 za 24 h, a na jugoistoku lokalno i oko 100 l/m2 za 24 h, stoji u upozorenju RHMZ.

Danas će biti oblačno i svežije mestimično sa kišom.

Obilne padavine očekuju se na istoku i jugu Srbije (naročito u Zaječarskom, Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, kao i na području Kosova i Metohije), gde se prosečno očekuje od 30 do 60 l/m2 za 24 h, a lokalno i više.

Na zapadu i severozapadu Srbije posle podne i uveče prestanak padavina.

Upaljen najviši stepen upozorenja

Na teritoriji cele Srbije na snazi je žuti meteoalarm zbog pljuskova, dok je narandžasto upozorenje upaljeno na teritoriji Kosova i Metohije i Šumadije.

Najviši stepen upozorenja - crveni meteoalarm na snazi je u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Crveni meteoalarm znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.