10.09.2024.

13:10

Foto: Pixabay

Vesti

Vojska spasila više od dvesta grla stoke na Staroj planini: Pretilo im uginuće zbog žeđi

Na toj visoravni, na kojoj se od prvih dana proleća pa do prvog snega napasa više od dvesta grla goveda, zbog velike suše izvor na kome se stoka napaja vodom nedavno je potpuno presušio pa je postojala velika opasnost da dođe do uginuća velikog broja goveda od žeđi.

Kako je Tanjugu danas rečeno u Štabu za vanredne situacije u Pirotu, na molbu Štaba, Vojska je na planinu uputila specijalne terenske cisterne sa vodom, koje su se probile do Vrtiboga i pomogle stočarima da sačuvaju svoj stočni fond.

Stočari su pokušali najpre sami da reše problem tako što su hteli vodu da dovedu sa alternativnog izvora udaljenog preko tri kilometara, ali za tako nešto nije bilo dovoljno vremena jer je postojala velika opasnost da goveda počnu da umiru od žeđi, rekao je Tanjugu Sreten Savov iz Štaba za vanredne situacije Grada Pirota.

"Mi smo odmah uputili poziv Vojsci, koja je odmah izašla u susret i u trodnevnoj akciji omogućila da do stoke stigne voda i da se ovo veliko krdo goveda spasi od velike opasnosti koja je pretila", kazao je Savov.

Stočari su u međuvremenu uspeli da vodu dovedu sa alternativnih izvora.