10.09.2024.

16:55

Foto: pexels.com/freepik

Vesti

U kondomima koje koriste i Srbi pronađene kancerogene supstance! Izazivaju rak testisa i bubrega

Tužilac Metju Gudman, koji je pokrenuo postupak protiv kompanije Church & Dwight iz Nju Džersija, tvrdi da su trojanski kondomi koje proizvodi ova kompanija toksični i neprikladni za upotrebu. Nezavisno laboratorijsko testiranje ultra tankih kondoma kupljenih u apoteci na Menhetnu otkrilo je prisustvo PFAS (per- i polifluoroalkil supstanci), što je izazvalo zabrinutost među potrošačima.

- Na osnovu etikete, verovao sam da su proizvodi bezbedni za upotrebu na genitalijama - izjavio je Gudman u tužbi, napominjući da bi izbegao kupovinu ovih kondoma da je znao za prisustvo opasnih hemikalija. On sada traži najmanje 5 miliona dolara odštete za sebe i druge kupce širom Sjedinjenih Američkih Država.

PFAS, poznate kao „zauvek hemikalije“ zbog njihove otpornosti na razgradnju u ljudskom telu i okolini, povezane su s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Studije su pokazale da ove hemikalije mogu izazvati povišen holesterol, nisku porođajnu težinu kod novorođenčadi, smanjen imunološki odgovor na vakcine, kao i rak bubrega i testisa. Ove supstance se nalaze u brojnim potrošačkim proizvodima, uključujući kozmetiku, nelepljive tiganje i odeću otpornu na mrlje.

Potrošači izrazili bezbednost

U julu ove godine, blog za zaštitu potrošača Mamavation objavio je rezultate testiranja 29 popularnih kondoma i maziva, gde je utvrđeno prisustvo PFAS u nekoliko proizvoda, uključujući Trojan Ultra Thin kondome. Ovaj izveštaj izazvao je široku zabrinutost među potrošačima koji koriste ove proizvode.

Kompanija Church & Dwight još uvek nije odgovorila na zahteve za komentar povodom ove tužbe. Takođe, advokati koji zastupaju Gudmana nisu se odmah oglasili. Ovaj slučaj mogao bi otvoriti vrata za širu debatu o bezbednosti proizvoda koji dolaze u direktan kontakt s ljudskim telom, a posebno onih koji su široko dostupni i reklamirani kao sigurni.