11.09.2024.

09:40

Foto: Informer

Vesti

Deca iz Hercegovine i Crne Gore u petodnevnoj poseti Srbiji

Cilj posete, koja se organizuje treću godinu za redom, je upoznavanje mladih naraštaja sa srpskom istorijom i najznačajnijim događajima i ličnostima koji su je obeležili, ali i prilika i da se upoznaju sa kulturnim i istorijskim znamenitostima Srbije.

- Prema planu posete, deca iz Nevesinja, Gacka, Bileće, Nikšića, Pljevalja,Trebinja, Berana, Berkovića i Ljubinja će od 13. do 17. septembra, biti u prilici da obiđu brojne lokalitete značajne za našu istoriju i državnost, a u okviru posete za njih će najznačajnije biti prisustvo Centralnoj manifestaciji koja se organizuje povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra u Beogradu. Tokom boravka u Srbiji u glavnom gradu će posetiti Hram Svetog Save, Narodnu Skupštinu Republike Srbije i Narodni muzej. Osim Beograda, boraviće i u Smederevu, Velikoj Plani i Zrenjaninu, gde će se, takođe, upoznati sa istorijom i tradicijom ovih mesta i njihovim znamenitostima - kaže Dejan Stošić, bivši narodni poslanik, organizator posete.

Informer

 

Za učenike će biti organizovana poseta muzeja stadiona Rajko Mitić, obilazak Kalemegdanske tvrđave, a očekuju se prijemi u lokalnim samoupravama u kojima će boraviti.

Ideja o zbližavanju Srba sa dve strane Drine, koju je inicirao Stošić, dobro je prihvaćena, pa su u prethodnom periodu realizovane i uzvratne posete učenika iz Srbije Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Zbližavanje učenika i njihovih nastavnika rezultiralo je bratimljenjem škola iz Smedereva i Beograda sa školom iz Trebinja, a tokom ove posete, najavljeno je, porodici bratskih škola pridružiće se još dve - iz Velike Plane i Zrenjanina.Važnost učvršćivanja veza matice sa sunarodnicima iz regiona prepoznala je i beogradska opština Palilula i Velika Plana, koje su ove godine suorganizatori boravka dece.