11.09.2024.

11:07

Foto: Shutterstock

Vesti

Da li je Nemačka obećana zemlja ili lažni sjaj?: Miloš iz Kruševca otkriva kakvo je zapravo stanje "preko grane"

Kako je i sam na početku razgovora rekao, srećan je, ali planira da ide dalje

- U Nemačku sam otišao pre četiri godine i živim u gradu Goslar, zbog finansija sam tamo otišao i dobio ih, bolje su, ali sam izgubio ljude i druženje. Sva prijateljstva su se nekako razišla sada sam trenutno u trci za papire, planiram da odem u SAD - počinje Miloš za Informer i objašnjava da smo mi kao nacija jako slični nemcima. 

- Mi i ljudi iz Nemačke smo jako slični, oni žive za viked a mi živimo za svaki dan

Svoj put i profesiju je sam izabrao, spakovao kofere i sa sobom poneo pre svega znanje koje je stekao u svojoj rodnoj Srbiji čije je obrazovanje veoma cenjeno u svetu. 

- Tamo se bavim elektrikom, tamo je prosek plate oko 1.800 evra, a plata vam je 3.000 ali kada vam uzmu porez dobijete 1.800. Ja ne plaćam smeštaj, a inače košta oko 1.000 evra i kada sve platite imate 800 evra za život. Može s tim tamo da se živi, ali ne znam koliko može da se uštedi.... -ističe Miloš. 

Na pitanje koji bi savet dao svima koji žele da odu u Nemačku, Miloš je imao jasan odgovor!

- Ukoliko ste mladi ili ste dosta stariji, idite tamo zaradite pare neke ako uspete i vratite se u Srbiju. Znajte jedno, ako imate porodicu i prijatelje ovde, nema potrebe da idete bilo gde. Ja živim tamo, ali svaku priliku koristim da dođem u Srbiju i posetim svoje ljude i sva ona mesta koja obožava - zaključuje Miloš za naš portal i tvrdi da smo mi kao narod daleko ljubazniji i srdačniji, kako za naše ljude tako i za strane turiste koji dolaze u Srbiju iz godine u godinu sve više, a kako pišu svetski mediji Srbija je visoko na lestvici najposećenijih zemalja. 

Prema Miloševim rečima, u Nemčkoj je prosečna plata 1.800 evra, dok je u Srbiji  856 evra. Kada platite stan, i ostale račune, ostane vam 800 evra. Da li se isplati život u Nemačkoj, zaključite sami!