11.09.2024.

11:37

Foto: Printscreen You Tube

Vesti

Stotine đaka ispred škole u Pirotu! Ovacije, aplauz, suze...

Cvetković, koji je u penziju ispraćen zaista na dirljiv način, svoj radni vek proveo je kao profesor fizičkog vaspitanja, važio je među đacima za strogog, ali pravičnog nastavnika, zbog čega su ga đaci cenili i poštovali i mnogi ga i danas izuzetno cene i poštuju.

Cvetković je na čelu ove škole bio zadnjih 18 godina, a po njegovim rečima, najponosniji je na činjenicu da je zadnjih osam godina ova škola od strane stručnjaka Ministarstva prosvete koji vrše eksternu evaluaciju rada u školama širom Srbije, dobila najbolje ocene u Pirotu, ali i šire. Ova škola inače, naredne godine, obeležava veliki jubilej - 210 godina postojanja i rada.

Marjan Milošević, jedan od bivših đaka ove škole, koji danas živi i radi u Nemačkoj, kaže za Telegraf.rs da je njegova škola oduvek bila izuzetna i važila za prestižnu osnovnu školu u Pirotu.

- Tako je bilo kada sam ja bio u toj školi pre dvadeset i kusur godina, tako je i sada kolko znam, iako nekoliko godina nisam u Pirotu. Oduvek smo imali najbolje nastavnike, a i najviše đaka, prava jagma je vladala za tom školom oduvek među roditeljima predškolaca i to sa dobrim razlogom - kaže Milošević.

Inače, ova škola je počela sa radom daleke 1815. godine. U njoj se najpre učilo na crkveno-slovenskom jeziku. Temelj starog objekta škole postavljen je za vreme Kraljevine, 1932. godine je završena stara zgrada škole, koja je kasnije nadograđivana.