11.09.2024.

17:01

Foto: Shutterstock

Vesti

Hirurg iz Grčke boravi u Beogradu, oduševljen uslovima u Srbiji: "Privilegija je operisati u UKCS"

Naime, dr Papudos je već dva dana u glavnom gradu gde je u UKCS održao predavanje o tehnikama laparoskopske operacije ingvinalne hernije (kile) i izveo tri operacije.

- Ovde su me doveli prijatelji. Dr Micić je moj dobar prijatelj, upoznali smo se u Atini gde je video kako radimo. Pitao me je da li bi bio voljan da dođem ovde i operišem. Velika mi je čast, privilegija i zadovoljstvo da budem ovde sa njim - istakao je dr Papudos.

Kaže da su  dva dana koliko je u Beogradu bila sjajna, da je bilo zabavno i posebno je pohvalio UKCS kao i iskustvo rada na takvom mestu.

- Bolnica je kompletno nova. Ovo iskustvo koje se dešava jednom u životu, raditi na ovakvom mestu. Imam osećaj kao da sam prvi  koji radi sa instrumentima, operaciona sala je nova i moderna i sve oko nas čini da nam žive boljim, lakšim - priča dr Papudos za Telegraf.

Tokom ova dva dana koliko je tu operisana su tri pacijenta. Laparoskopske operacije su izvedena na dva muškarca i jednoj ženi, a dr Papudos navodi da je operacija žene bila malo komplikovanija zbog razlike u anatomiji.

Informer

Hirurzi/Ilustracija

Dr Dušan Micić, zamenik direktora Urgentnog centra UKCS kaže da se pacijenti koji su juče operisani, pripremaju za odlazak kući.

- Brže se pacijent oporavlja u postoperativnom periodu i kroz nekih nedelju dana, on je već spreman da se vrati redovnim zadacima - rekao je dr Micić, osvrnuvši se na prednosti laparoskopske tehnike.

Dr Papudos navodi da je interesantno to što stariji pacijenti malo bolje podnose ovu vrstu operacije. Naime, tokom laparoskopske operacije u pacijenta je upumpava vazduh da bi se napravio prostor za manevrisanje. Papudos kaže da mlađi ljudi postoperativno osećaju veću nelagodnost jer su njihova tela stegnutija i čvršća, te imaju subjektivni osećaj "kao da su bili u teretani, ko da su vežbali".

Za ova dva dana sa kolegama je razgovarao o "trikovima" i tehnikama za ovu vrstu operacije.  Srpski lekari su hteli da čuju i dobro ali i loše, o greškama i tome kako se one prevazilaze.

- Operacije smo radili korak po korak, da bi (kolege) imali putanju i vodič, ako mogu tako da kažem. Razgovarali smo, imali predavanje, jednostavno, ništa previše komplikovano - naveo je dr Papudos.

Otvoren za saradnju

- Zaista bih želeo. To je veoma i lepo i veoma lako za nas. Blizu smo, komšije smo, osećamo se kao kod kuće i hrana je ista - rekao je dr Papudos.

Dr Micić kaže da je dr Papudosa upoznao na jednom od kongresa nakon čega su nastavili saradnju.

- Ove godine smo kolege i ja bili na usavršavanju kod dr Papoudosa i tom prilikom se rodila ideja da proširimo saradnju sa ciljem edukacije i mladjih kolega u oblasti laparoskopskog resavanja kila. Obzirom na izgrađeni novi Klinicki centar Srbije koji je opremljen najsavremenijom opremom i koji ispunjava sve svetske standarde, organizovan je kurs u prostorijama Urgentnog centra, uz video prenos operacija, kako bi što veci broj lekara mogao da se upozna sa ovom tehnikom - rekao je.

Dodao je da je takođe prikazana je i nova laparoskopska tehnika koja do sada nije radjena u nasem centru, u kojoj nema ulaska instrumenata u trbuh, već se kroz kožu i potkožu pristupa mestu kilnog defekta. Ova tehnika omogućava brzi postoperativni oporavak, smanjenje postoperativnog bola i kraće vreme hospitalizacije.

- Što se tiče dalje saradnje, naravno u planu je nastavak usavršavanja i treninga lekara u oblasti laparoskopske hirurgije kila, u vidu organizovanih kurseva u našem centru - istakao je dr Micić.

Na kraju razgovora, Dr Papudos je još jednom istakao, da je veoma impresioniran UKCS ali i Beogradom. Poslednji put je bio u Beogradu pre sedam godina kao turista i kaže da se od tada mnogo toga promenilo na bolje.

- UKCS je jedinstvena, moderna bolnica koja ima sve što je potrebno i mislim da je privilegija raditi na takvom mestu. Ako me pozovu, ja ću doći - zaključio je dr Papudos.