Autor: Informer.rs

11.09.2024.

17:29

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Vesti

Đedovićeva i Gojkovićeva podelile sjajne vesti! Pripremamo korenite regulatorne izmene i u rudarstvu i u energetici! (FOTO)

- Saradnja sa Pokrajinskom vladom je neophodna kako bismo zajedno razvijali energetski sektor, ponudili rešenja za izazove sa kojima se suočavamo i zajedničkim delovanjem osigurali neometan i bezbedan rad energetskog sektora u ovom delu zemlje. Pripremamo korenite regulatorne izmene i u rudarstvu i u energetici. Usvojen je Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, završene su javne rasprave za Strategiju razvoja energetike, kao i za izmene zakona o energetici, pripremamo i izmene zakona o rudarstvu koje očekujemo do kraja godine, a do kraja naredne godine i nov zakon o sektoru gasa i nafte. Samim tim uska saradnja sa Pokrajinskom vladom je neophodna da bismo izneli najkvalitetnija rešenja - navela je ministarka.

Informer

 

Predsednica Gojković je istakla da je važno da se saradnja unapredi, te da je to od zajedničkog interesa radi daljeg razvoja energetskog sektora. Na sastanku je istaknuto da postoji i potencijal za razvoj geotermalne energije, te da je potrebno intenzivirati istražne i geološke aktivnosti u cilju iskorišćenja tih potencijala.

- Ministarstvo rudarstva i energetike svake godine ulaže sve veća sredstva i napore u povećanje energetske efikasnosti, a u Vojvodini je u tekućoj godini izdvojeno gotovo 590 miliona dinara u 43 opštine i grada koji učestvuju u programu dodele subvencija za domaćinstva. Izuzev toga planiramo i energetsku sanaciju fakulteta u okviru Novosadskog univerziteta, uz pomoć EU fondova - zaključila je Đedović Handanović.

Tokom posete Novom Sadu Đedović Handanović se sastala sa vd generalnog direktora Transnafte Natašom Lečić i razgovarale su o pripremi projekta naftovoda Srbija-Mađarska. Na sastanku je ocenjeno da je izgradnja naftovoda dužine 128 kilometara i kapaciteta 5,5 miliona tona od Novog Sada do granice sa Mađarskom jedan od najvažnijih državnih projekata. Naredni koraci su planirani javni uvid i rasprava za prostorni plan područja posebne namene, a nakon toga i izrada idejnog projekta sa studijom opravdanosti.--