12.09.2024.

11:20

Foto: infromer

Vesti

Lucijin tata kreće u hodočašće! Pomoć im je neophodna, a vremena je sve manje

Za Informer.rs Lucijini mama i tata otkrili su detalje bolest i poslali apel svima da im pomognu u borbi za Lucijin život. 

- Po rođenju je smeštena na MV i u drugom danu prebačena je na Institut za neonatologiju u izrazito teškom kliničkom stanju kao ekstremno nezrelo novorođenče, gde je lečena ukupno 3,5 meseca. Zbog neonatalnih konvulzija primala je maksimalne doze lekova, a zbog sumnje na epi napade bila je hospotalizovana i na Institutu za majku i dete u uzrastu od 4,5 meseca kada je konstatovano da su krize svesti koje je imala najverovatnije posledica nezrelosti CNS - pričaju i dosaju:

Informer

- Vremenom smo primetili da Lucija dosta kasni u razvoju i na kontrolnom pregledu dobijamo uput za Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu u kojoj joj je postavljena dijagnoza F.83 Disordines evolutionis specifici midžti (Mešoviti specifični poremećaji razvoja). Daljim analizama na MR pregledu su opisane morfološke karakteristike koje ukazuju na umerenu volumnu redukciju mozga u celini, bez vidnih oštećenja moždanog parenhima, kao i da dif.dg. može ukazivati na kongenitalne poremećaje iz Dandy-Njalker spektra - pričaju nam. 

Nije genetsko oboljenje

- Daljim analizama genetskog ispitivanja utvrđuje se da Lucija nema genetsko oboljenje i da se može prdpostaviti da je sve od prevremenog porođaja i poteklo takođe se ustanovila atrofija mozga i mikrocefalija stečena kao icerebrslna paraliza. Lucija ne govori( postoje nekoliko reči koje u slogovima izgovori), ne puzi, ne hoda, ne može predmet zadržati u rukama, ali je jedna jako hrabra devojčica u čijim očima se vide volja i borba za životom - pričaju mama i tata. 

Informer

Apel za pomoć i hodočašće

- Mi kao roditelji se obracamo svim ljudima dobrog srca da nam pomognu u ovoj borbi kako bi Lucija prohodala i imala detinjstvo kao svako zdravo dete, da priča, da se igra sa svojim drugarima i da ima samostalan život. Planiramo naredne nedelje hodočašće iz Obrenovca do Manastira Tumane, ali nam je i za to potrebna pomoć oko planiranja, nikada pre to nismo radili. 

Matične ćelije 

- Ukupno lečenje košta osamnaest miliona, a nama je sada potrebno 19.000 evra za dve terapiej matičnim ćelijama, transport i smešaj tamo. Ukupno 23.000 evra, a nakon toga se vraćamo u Srbiju i nastavljamo sa rehabilitaciom, trebalo je već da budemo tamo ali nismo imali novca, zakazana nam je terapšija za kraj septembra, početak oktobra. Sredstva su potrebna za banjsko lečenje, kontinuirane fizikalne i radne terapije, logopedske i defektološke tretmane, za lečenje u inostranstvu matičnim ćelijama dr, specijalističke preglede, vitamine i suplemente kao i za troškove puta i smeštaja u toku lečenja - pričaju Ilija i Verica. 

Da pomognemo Luciji!

Upišite 298 i pošaljite na 3800

Uplatom na dinarski račun
160-6000001644576-32
Skeniranjem NBS IPS koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun
160-6000001645648-17
IBAN:
RS35160600000164564817
SWIFT/BIC:
DBDBRSBG