Autor: Informer.rs

12.09.2024.

15:30

Foto: Informer DN

Vesti

Nastavlja se akcija preventivnih pregleda: Evo kod kojih specijalista možete potpuno besplatno

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja obave pregled endokrinologa i urade ultrazvuk štitaste žlezde. Dalje, građani će na preventivnim pregledima moći da urade i tumor markere: PSA (PSA) za muškarce, kao i CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein), izmere krvni pritisak, provere nivo šećera u krvi, urade EKG i provere kompletnu krvnu sliku u laboratorijama - piše Blic.

Sistematski pregledi i za decu

Takođe, i ove nedelje će biti organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, a u pojedinim ustanovama biće organizovana i redovna vakcinacija dece, prema kalendaru.

I ovoga puta svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

Ministarstvo izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede i poziva sve one koji do sada iz različitih razloga nisu bili u mogućnosti da obave preglede, da to ovoga puta, u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja, urade u nekoj zdravstvenoj ustanovi.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, biće istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.