12.09.2024.

15:51

Foto: Informer

Vesti

Plata vozača autobusa u GSP iznad prosečne! Šapić otkrio detalje: Postoje i bonusi!

Osamdeset novih autobusa postaće za nekoliko dana deo sistema javnog prevoza na beogradskim ulicama, a sa novih 1.300 vozila u narednih godinu i po dana, rekao je između ostalog, Aleksandar Šapić.

– Prosečna plata vozača GSP-a u avgustu iznosila je 116.000, a u održavanju oko 93.000. Od 1. septembra dobili su novo povećanje od 10 odsto, imaju 33 dana godišnjeg odmora po kolektivnom ugovoru, iako je zakonski minimum 20 dana. Takođe, zakon nalaže da je noćni rad stimulisan sa dodatnih 26 odsto, ali radnici GSP-a koji rade noću imaju čak 50 odsto. Tokom praznika plaća se 125 odsto, a zakonski je 110, a postoje i bonusi - ispričao je Šapić.

Informer

 

On je rekao i da "sve to još uvek nije idealno, ali činimo sve što je u našoj mogućnosti da ljudima koji rade u sistemu javnog prevoza obezbedimo što bolje uslove i da ne moraju da rade šest dana u nedelji".

Istakao je i "ne možemo jedino da utičemo na ljudski faktor, kao ni na kvalitet tehničkog pregleda, iako nemam dilemu da je kvalitet pregleda bio dobar. Za najveći broj saobraćajnih nezgoda kriv je bio ljudski faktor.