12.09.2024.

16:18

Foto: Shutterstock

Vesti

Evo kada zvanično počinje grejna sezona u Srbiji! Ako temperature naglo padnu, moći ćemo da se grejemo i ranije

Ostalo je još nešto malo više od mesec dana do početka zvanične grejne sezone. U javnim energetskim preduzećima širom Srbije u toku su funkcionalne probe sistema za grejanje, kako bi se otklonili eventualni kvarovi na toplanama, kotlarnicama i toplovodnoj mreži.

Grejna sezona zvanično počinje 15 oktobra. Toplane će biti spremne za isporuku toplotne energije i pre naznačenog datuma ukoliko prosečene dnevne temperature budu ispod 12. stepeni celzijusa. U Subotičkoj toplani, koja snabdeva oko 10.000 potrošača, završeni su letnji remonti.

- Jedan zahvat se odnosio na sanaciju vodećeg vrelovodnog kotla, a drugi sanacioni zahvat na glavnom cirkularnom postrojenju. U periodu od 16. septembra do 1. oktobra sprovodiće se hladne probe i nakon toga slede tople probe po sticanju meteoroloških uslova - navodi Davor Andrašić, izvršni direktor energetskog sistema Subotičke toplane.

Informer

 

Osim provere sistema u gradskoj Toplani u Kraljevu usredsređeni su i na nabavku energenata. Za proizvodnju toplotne energije koristi se 90 odsto gasa i 10 odsto mazuta.

- Svi radovi se završavaju do kraja meseca tako da ćemo biti potpuno spremni i u tehničkom smislu. Nabavku mazuta ćemo takođe početi da izvršavamo tako da mislim da od 1. oktobra bićemo potpuno spremni za predstojeću grejnu sezonu - kaže Dragan Arsenijević, izvršni direktor JEP Toplana Kraljevo.

U Nišu ima 30.000 korisnika daljinskog grejanja. U delovima grada gde je to moguće podiže se pritisak u sistemima za grejanje.

- Imamo dve lokacije na kojima još uvek izvodimo radove. To će sve biti gotovo do 20. septembra. Nakon toga i zvanično predajemo izveštaj nadležnoj upravi o pripremljenosti Gradske toplane za grejnu sezonu - kaže Darko Pejčić, tehnički direktor JKP Gradska toplana Niš.

U Nišu su planirani radovi na sistemima za rekuperaciju dimnih gasova izvedeni u roku. Na spisku velikih zagađivača vazduha u gradu na Nišavi neće biti Toplane jer će i emisija štetnih gasova biti smanjena na najmanju moguću meru.