Autor: Informer.rs

12.09.2024.

19:09

Foto: GO Surčin

Vesti

Sve je spremno za 'Gospojinske dane Surčina'! Dangubić: Naš cilj je da sačuvamo ovakva okupljanja od zaborava, da naša deca i u buduće čuvaju tradiciju svojih predaka (FOTO)

Miloš Dangubić, predsednik GO Surčin najavio je ovu manifestaciju kao priliku da sugrađani uživaju u bogatom programu koji je pripremljen.

- Manifestaciju otvaramo predstavom Kerovi, a naredni dan, u subotu program počinje bogosluženjem i sečenjem slavskog kolača. Istog dana je i Gospojinski festival vina, a najmalađi će moći da uživaju u predstavi, druženju i sportu. Imamo i takmičenje u pecanju, kuvanju riblje čorbe. Manifestaciju završavamo muzičkim programom, svi Sručinci moćiće da uživaju u koncertu Dušana Svilara - najavio je Dangubić.

Jedan od najznačajnijih običaja u Srbiji je i proslava seoskih slava ili litija. Zato opština Surčin neguje ovaj vredan etnološki kulturni običaj, kao što su proslave seoskih slava i njihovo obeležavanje na teritoriji ove Gradske opštine.

Informer

 

- Naš cilj jeste da sačuvamo ovakva okupljanja od zaborava, da naša deca i u buduće čuvaju tradiciju svojih predaka. Želim da čestitam slavu mojim Surčincima i da obećam da će se saradnja lokalne uprave i verskih zajednica nastaviti i u budućnosti, jer je crkva jedan od najvažnijih stubova društva i države. Zato je važno da svaki građanin, a posebno lokalne zajednice brinu o verskim, kulturno istorijskim spomenicima - istakao je predsednik GO Surčin Miloš Dangubić.

On je dodao da kroz manifestaciju “Gospojinski dani Surčina” žele da predstave i kulturne, turističke, sportske i poljoprivredne potencijale opštine Surčin.

- Za kraj ostaje mi da Vas pozovem na slavu i da uživate u bogatom program koji smo pripremili- rekao je Dangubić.