12.09.2024.

19:10

Foto: Foto: Miloš Rafailović, Shutterstock

Vesti

Vreme je opasno po život! Temperatura skočila, pa pala za 20 stepeni - Nagle promene negativno utiču na zdravlje!

Skok, a zatim i pad temperature od po 20 stepeni za svega nekoliko dana ozbiljno su ugrozili zdravlje građana i napunili čekaonice u bolnicama. Pacijenti se najviše žale na jake glavobolje, otežano disanje, bol u grudima, promene pritiska, pospanost i slabost. Na ovakve nagle promene, dodaju oni, niko nije imun.

Na udaru i zdravi

Sve ovo je, upozorava doktorka Radmila Šehić, pravi šok za organizam jer nagle promene ne prijaju ni mladima ni starima.

- U ponedeljak je temperatura bila 32 stepena, a onda u utorak svega 17 i to ne podnosi dobro nijedan organizam, pogotovo ne hronični bolesnici. Vidimo da će te oscilacije u merenjima biti i narednih dana. Pad temperature za 20 stepeni, a onda i skok nesumnjivo su uzroci tegoba. Organizam mora maltene ekspresno da se prilagođava novonastalim promenama, a za to je odgovoran centar za termoregulaciju, koji se nalazi u velikom mozgu. On je pod velikim opterećenjem jer treba da izbalansira sve ono što organizam primi kao informaciju iz spoljašnje sredine. Zato lekari ovih dana imaju pune ruke posla - napominje dr Šehić i ističe:

- Visoke temperature pogađaju ljude tako što im obaraju pritisak, a još ako koriste i lekove za obaranje pritiska, onda se cirkulacija usporava i to se sve loše odražava na koronarne krvne sudove i na one koji hrane mozak. Kada se onda desi nagla promena temperature i pada kiša, koja donosi veliku vlažnost vazduha, na udaru su oni koji imaju astmu ili hronični bronhitis. Posebno brine i to što ovakvo vreme ne prija ni potpuno zdravim mladim ljudima, koji zbog naglih oscilacija osećaju glavobolju, nesanicu, umor.

Informer

 

Od utorka miholjsko leto

Visokih temperatura u Srbiji više neće biti. Prema najavama meteorologa, juče je bio poslednji dan sa letnjom temperaturom od 30 stepeni. Nakon toga stiže nam hladan vazduh, koji će u pojedinim delovima zemlje doneti čak i temperature u minusu.
Prema najavama meteorologa Ivana Ristića, u petak, 13. septembra, stižu nam polarni vrtlog i jako zahlađenje, koje donosi kraj leta.
- Stiže vikend sa pretežno oblačnim, vetrovitim i hladnim vremenom. Imaćemo i česte padavine gotovo u celoj zemlji. Dnevna merenja će se kretati između 10 i 15 stepeni. Topla garderoba i kišobran su obavezni. Ovakvo vreme zadržaće se do utorka, kada nam stiže topliji ciklon, koji donosi prijatne temperature od 25 stepeni i takvo vreme će se zadržati do kraja septembra - navodi Ristić.

Da nagle promene vremena loše utiču na ljudski organizam, pogotovo na srčane bolesnike, napominje i kardiolog prof. dr Nebojša Tasić.

- Visoka temperatura u kombinaciji sa vlažnim vazduhom širi krvne sudove i tada pritisak pada. Tom prilikom smanjuje se dotok krvi u mozak i može doći do infarkta ili šloga. Kada su izrazito niske temperature, krvni sudovi se sužavaju, srce počinje brže da radi jer mora da dopremi krv i kiseonik do svih delova tela. Tada raste pritisak, koji može izazvati nagli izliv krvi u mozak, što je rizik za moždani udar. Zato svi hronični bolesnici, naročito oni koji imaju srčanih problema i oni sa anginom pektoris, moraju posebno da vode računa kada su česte promene vremena i da redovno uzimaju terapiju - ističe prof. dr Tasić.

Informer

 

Buja i ambrozija

Prema rečima dr Radmile Šehić, ambrozija je još uvek aktivna.
- Ona je snažan alergen, tako da izaziva burne alergijske reakcije. Kiša smanjuje nivo alergena u vazduhu, pa je to neka sreća za te ljude, ali to ne znači da je njima mnogo lakše u ovim danima jer visoka vlažnost vazduha mnogo smeta toj grupi ljudi - objasnila je ona.

San i terapija

Na pitanje koji su najbolji saveti za građane u danima pred nama odgovara:

- Raznovrsna ishrana, uzimanje dosta tečnosti, vitamina i, pre svega, dovoljno sna. Takođe, šetnja ili umerena fizička aktivnost, samo ako vam prija i redovno uzimanje terapije koju je prepisao lekar.

Simptomi:

* glavobolje i migrene
* umor i malaksalost
* bolovi u zglobovima i mišićima
* srčane tegobe
* problemi sa disanjem
* nesanica