13.09.2024.

09:11

Foto: Shutterstock

Vesti

Roditelji, oprez - među decom hara stomačni virus: Ovo su najčešći simptomi

Kako nam je objasnio pedijatar dr Saša Milićević, od stomačnih aktivni su rota, adeno i norovirus.

- Svaki od njih ume da se prikaže i kroz disajne puteve i tako na neki način maskira činjenicu da je u pitanju stomačni virus. Takođe i rinovirusi umeju da prezentuju tečnu stolicu, tako da je to nešto što treba imati na umu - kaže pedijatar Saša Milićević za Telegraf.rs

Kako kaže, kada se radi o stomačnim virusima, to su virusi koji se lako prenose, pa se deca mogu razboleti čak i preko igračke u vrtiću.

- Sve polazi od rukica, jedno dete koje ima tegobe se igra sa nekom igračkom, pa uzme drugo, pa treće i tako od deteta do detata - pojašnjava doktor.

Milićević nam je potvrdio da se ovih dana beleži veći broj dece kod kojih se sumnja na stomačni virus, te da je dehidratacija najveća opasnost koja vreba.

- Stomačni virusi traju obično od 3 do 7 dana, samo je važno da dete ne dehidrira. Što je manje dete to se lakše dogodi, a ako beba dehidrira naročito je opasno - upozorava naš sagovornik, te dodaje da roditelji kod najmlađih dehidraciju mogu da prepoznaju po dijareji, suvom jeziku, upalim očima, manjoj količini urina što se posebno primećuje među decom koja nose pelene.

U ovakvim situacijama najvažnija je nadoknada izgubljene tečnosti, koja ne treba da bude nagla, već postepena, na po 15 minuta.

- Važna je i dijeta, ali ako na primer beba sisa mama ne treba da prekida dojenje. Kod starije dece i odraslih veoma je važno piti tečnost u vidu vode i čaja, ali ne samo to već i tečnost koja sadrži minerale i elektrolite - kazao je Milićević za Telegraf.rs

Ukoliko dođe do situacije da dete više nema šta da povrati, ali i da ne može više da povraća, vreme je za infuziju.

Najčešći simptomi stomačnog virusa

Dijareja
Povraćanje
Temperatura koja ne mora biti previše visoka
Suv jezik
Upale oči
Manjak urina