13.09.2024.

09:32

Foto: prinstcreen/Instagram MUP

Vesti

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju donosi veće kazne: Skuplji prolaz na crveno i vožnja bez pojasa

I sve to samo godinu dana nakon što su tokom 2023. usvojene izmene i dopune još važećeg zakonskog akta. Zato krenimo redom.

1. Oduzimanje vozila

Usvojene promene predvidele su mogućnost privremenog oduzimanja vozila bahatim vozačima. Ova akcija počela je ove godine, a prema poslednjim podacima oduzeto je više od 220 automobila, pojedincima čak i po tri vozila!?

Pomoćnik direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković najavio je nedavno da će se u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja naći mera privremenog, ali i trajnog oduzimanja vozila vozačima koji naprave teži saobraćajni prekršaj. On je rekao da vozilo može da bude oduzeto trajno ili privremeno, pa čak i ako je pozajmljeno.

- Privremeno oduzimanje može da traje dve godine. I tu se plaća ležarina. Bitno je da smo ušli u sam taj proces, jer to je nešto što postoji u Evropi i jednostavno postoji trajno oduzimanje. Tako da verujemo da ćemo mi prepisati taj model. To ćemo uskladiti sa evropskom praksom jer ta mera ima jako veliki uticaj - rekao je Koković. 

2. Oduzimanje vozačke dozvole

Slaviša Lakićević, načelnik Saobraćajne policije, obelodanio je da će biti trajno oduzimane vozačke dozvole za najteže saobraćajne prekršaje i povratnike u činjenju prekršaja. - I za krivična dela kao što je izazivanje saobraćajne nezgode s teškim telesnim povredama ili poginulim licima. Razmatraće se i dodatni lekarski i psihološki pregledi za nesavesne vozače - rekao je Lakićević.

Ovde postoje zakonska ograničenja pošto se vozačka dozvola ne može bukvalno oduzeti, ali kako piše revija “Sat plus”, radna grupa koja se bavi nacrtom novog zakona, razmatra mogućnost trajne zabrane upravljanja vozilom određene kategorije, pa bi na primer bahati vozač mogao zauvek da ima zabranu upravljanja vozilom B kategorije.

Takvi vozači bili bi upućivani na specijalističke preglede.

3. Dozvoljeno nula promila alkohola

“Ići ćemo na nultu toleranciju alkohola u organizmu”, još ranije je najavio načelnik Saobraćajne policije Slaviša Lakićević, ujedno i predsednik Radne grupe za izradu novog zakona.

On je za “Sat plus” dodatno objasnio predlog. - Razmislićemo o sistemu kakav se primenjuje u Mađarskoj, gde je propisana nulta tolerancija, ali se ne kažnjava do 0,2 promila, dakle nije propisana sankcija za količinu alkohola ispod te granice - rekao je Lakićević za “Sat plus” i dodao da je sve više vozača koji se otkrivaju kako voze pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, koji će biti još strože sankcionisani.

4. Mere i za električne bicikle

Izmenama i dopunama sadašnjeg zakona usvojena su nova pravila vezana za električne trotinete (što ne znači da se i poštuju), a sada bi na red trebalo da dođu i električni bicikli kojih je sve više na ulicama širom Srbije.

- Oni su još opasniji od trotineta, mogu da razviju brzine skoro kao motori, nema razlike, a voze ih veoma često i po trotoarima, samo je pitanje kada će neko da zvekne pešaka - kaže ljutita Beograđanka Tamara V.

Novi zakon trebalo bi prvi put da legalizuje električne bicikle, koji su trenutno zakonski nevidljivi, ali bi trebalo i definitivno da bude propisano gde se i pod kojim uslovima mogu koristiti. 

5. Strože kazne za bahate vozače

Možda i najveća promena koja je predviđena u nacrtu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja biće i znatno više kazne za saobraćajne prekršaje pošto je, ruku na srce, inflacija “pojela” i poprilično obesmislila sadašnje. A verovali ili ne aktuelni iznosi su mahom propisani još 2009. godine, dok je kasnije dodata mogućnost da i ta suma može da bude prepolovljena ako se kazna plati u roku od sedam dana.

On je napomenuo da će biti povećan i broj predviđenih kaznenih poena, kao na primer, za izazivanje saobraćajne nezgode.