Autor: Informer.rs

13.09.2024.

10:13

Foto: printscreen

Vesti

Mentalno zdravlje u Srbiji prestaje da bude tabu tema? Evo koliko košta seansa kod psihologa i od čega to zavisi

U poslednjih nekoliko godina, tema mentalnog zdravlja u Srbiji postaje sve zastupljenija, kako među mladima, tako i među starijom populacijom. Sve veća svest o značaju psihičkog zdravlja dovela je do povećanog interesovanja za stručnu pomoć, ali i do otvaranja diskusija o dostupnosti i ceni terapija.

Poseta psihijatrima i psihoterapeutima u Srbiji i dalje je tabu tema za mnoge, ali stigma polako opada, naročito u urbanim sredinama. Iako sve više ljudi prepoznaje važnost brige o mentalnom zdravlju, cena ovih usluga može biti prepreka za mnoge.

Naime, cene variraju, jedna seansa od sat vremena košta od 4.000 dinara, pa sve do 7.000 dinara.

U potrazi za odgovorom, kontaktirali smo psihoterapeuta koji nam je pojasnio da li su visoke cene opravdane.

Cene jesu opravdane zbog truda i vremena koji je uložen u edukacije i brojna usavršavanja koja su su veoma skupa.

Manjak edukacije i podrške u manjim sredinama dodatno otežava ljudima pristup neophodnoj terapiji, te zbog toga je neophodno unaprediti i podići svest o mentalnom zdravlju kako bi ove usluge bile dostupnije i pristupačnije svima. Ipak, nije sve ni u predrasudama već i u cenama.

Šta raditi u trenutku kada znate da je neophodno popričati sa stručnim licem, a ipak, nemate dovoljno novca?

Informer

- U trenutku kada sam znala da mi je neophodan razgovor sa stručnim licem, rešila sam da istražim dostupnost istih u mom okruženju, ali i cene, i malo je reći da sam se šokirala. Pa minimum ni je trebalo 4.000 dinara za sat vremena seanse. Ja znam da se oni dosta dugo edukuju i tu je uloženo dosta truda i para, ali trebalo bi da imaju u vidu koji je prosek plate u Srbiji. Mnogim ljudima je potrebna stručna pomoć, ali ne idu kod psihijatra jer nemaju dovoljno novca - otkrila je devojka koja je nedavno završila fakultet, i rešila da sada kada sama zarađuje, sebi obezbedi razgovor sa stručnim licem, za koji kaže da joj je i te kako potreban.

Nije ni svako iskustvo sjajno, potraga za odgovarajućim terapeutom može biti kao potrega za najboljim prijateljom.

- Jednom sam otišla na razgovor pomoću programa koji je nudio pomoć studentima besplatno i imalo je baš dosta slobodnih termina. Razgovor se sveo na to da je seansa započeta pričom o mojim problemima, a završena razgovorom o razvodu mog trenutnog terapeuta. Malo je reći da sam bila iznervirana, nisam očekivala da će mi seansa rešiti životne stvari, ali znala sam da ne bi trebalo da izgleda tako.

Kasnije sam saznala da svi psiholozi koji su učestvovali u tom programu, dobijali određene bonuse za učinak, pa da li je to bilo povezano sa rezultataom, ne znam, ali moguće je. Ipak, sada idem privatno, i mogu da kažem da su rezultati zaista neuporedivi - rekla je Miljana za Telegraf.