13.09.2024.

10:31

Foto: printscreen/RTS

Vesti

Janko je mali genijalac! Niže zlato iz fizike i hemije

Sedmi razred osnovne škole upisao je u Matematičkoj gimnaziji a osmi razred završio kao đak generacije. Kaže da mu to nije bila motivacija, već je radio ono u čemu uživa, a onda je došao i uspeh. Od tada niže medalje. 

Jedna od najvažnijih mu je zlatna medalja sa Međunarodne olimpijade iz hemije. Zbog toga se odrekao takmičenja iz fizike.

Janko Popović, osvajač zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz hemije kaže da je to bio težak izbor.

- Iako je trebalo da idem na Evropsku olimpijadu pre toga, ali pošto nismo uspeli na vreme sa vizom da se snađemo, samo na hemiju sam otišao. Ali sad se ne kajem zbog te odluke, s obzirom kako se završilo. Zlatna medalja teško da može da se očekuje: pomalo sam se nadao, to je nekako delovalo nedostižno, da li sam imao sreće, mislim znanje svakako - kaže Janko.

Medalji iz hemije prethodile su medalje iz fizike. Sa drugarima je otkrio takmičenje u Češkoj - Fiziklanji.

- Saznali smo za to takmičenje, oformili tim, i nas petorica smo učestvovali prvo u kvalifikacionom krugu, gde smo odlično prošli i bili drugi. I onda smo zamolili školu da nađe mogućnost da se tamo otputuje. Otputovali smo i bili prvi na takmičenju, tako da to lepa priča. To je lepo takmičenje zato što za razliku od većine drugih timsko- rekao je Janko Popović.

Još godinu dana ga deli od indeksa.

- Probaću na stranim fakultetetima, a što se tiče domaćih, tu s obzirom na nagrade na takmičenjima već praktično imam upis - navodi Janko Popović.

Objašnjava da tokom cele školske godine kontinuirano rade sa profesorima, a onda takmičenja dođu sama po sebi. Naredno na koje će otići je Žautikovksa olimpijada iz fizike u Kazahstanu, u januaru.