14.09.2024.

10:14

Foto: rina

Vesti

Ukidanje lista čekanja - vetar u leđa srpskom zdravstvu! Ovo nemaju ni najbogatije zemlje u svetu

Najpre će se rešavati problemi sa pacijentima koji čekaju ortopedske intervencije (ugradnju kuka ili kolena), ali i operaciju katarakte jer se na te zahvate najduže čeka.

Prema rečima ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, kompromisa neće biti, a država će svim ustanovama obezbediti sve što je potrebno da se ova akcija sprovede u delo što pre.

Da je ovo veliki napredak u zdravstvu i organizacija kakvu nemaju ni mnogo bogatije zemlje u okruženju i svetu, smatra i direktor UKC "Niš" prof. dr Zoran Perišić. U razgovoru za Informer napominje da će smanjenje liste čekanja ubrzati dijagnostiku, ali i samu terapiju i lečenje.

- Ovo još jednom, uz preventivne preglede, pokazuje da nam je zdravlje nacije iznad svega! Ovo što su doneli predsednik i ministar zdravlja daje nam vetar u leđa da radimo još bolje, da i svoj učinak podignemo na najviši mogući nivo. Ovakve pogodnosti i rad na listama čekanja nemaju ni mnogo veći i bolji svetski zdravstveni centri - navodi prof. dr Perišić i dodaje:

- Ovakvim načinom rada pre svega se neće čekati na dijagnostiku, na magnet, skener, što nije slučaj u drugim državama. Pored toga, mnogo brže će pacijenti dolaziti na red za intervencije bilo koje vrste. Tu se, pre svega, misli na ortopedske operacije, kao što su koleno i kuk. Pored toga, resorno ministarstvo omogućiće nam i dodatne mehanizme, opremiti nove bolničke blokove, što će samo dati još bolje rezultate, a pre svega zdravlje onima kojima je potrebno.

Na pitanje kakva je situacija u njihovoj ustanovi direktor UKC "Niš" odgovara:
- Mi smo i pre ove akcije počeli da radimo na tome. Za sada smo uspešno ukinuli liste čekanja za operacije srca, neurohirurške intervencije... Što se ortopedije tiče, na ugradnju veštačkog kuka i kolena čeka oko 200 pacijenata. I tu listu smo drastično smanjili.