14.09.2024.

13:15

Foto: Peđa Milosavljević

Vesti

Prvim pacijentima sa liste čekanja stižu pozivi! Ministar Lončar otkrio ko je prvi na redu

- Radićemo celu subotu i nedelju od sedam ujutru do sedam uveče. Radićemo skener na svim aparatima koje imamo i koji su trenutno u funkciji i očekujem da u ponedeljak nemamo listu čekanja na skener - rekao je on.

Pojasnio je da će pacijenti biti pozvani, da će biti napravljen raspored i da će se raditi tri do četiri pregleda na sat vremena.

- Do kraja meseca liste čekanja da budu krajnje transparentne - dodao je.

Govoreći o tome šta će se u narednom periodu raditi na rešavanju problema lista čekanja što je juče najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Lončar je rekao da je plan da do kraja meseca liste čekanja budu krajnje transparentne i dostupne svim građanima Srbije.

- Plan je da budu dostupne i onima koji čekaju i onima koji ne čekaju, i da oni mogu u realnom vremenu da prate gde se nalaze na toj listi čekanja. Ali ne da prate, a da ne znaju šta se dešava, nego da prate tako da se u realnom vremenu zna koliko se kojih operacija uradilo u kojoj zdravstvenoj ustanovi. Mi ćemo u naredne dve nedelje izaći sa tim, koji je plan, koliko koja ustanova mora da uradi operacije na dnevnom nivou, koliko na nedeljnom nivou - naglasio je on.

Rekao je da se sada sagledava koliko ima lekara, koliko ima operacionih sala, da li imaju svu opremu koja im je neophodna i da će se rešavanje problema liste čekanja raditi tako da ostali pacijenti ne trpe zbog toga.

- Onda će građani Srbije u realnom vremenu gledati sve to, koliko se gde obavila operacija, da li neko radi više, da li neko radi manje, znaće se koliko je kome zadato operacija. Mislim da je to najpoštenije i onda ne mogu ni doktori ni sestre da nalaze opravdanja - rekao je Lončar.

Istakao je da će se ovaj problem temeljno rešavati, da ljudi iz bolnica treba da kažu šta im nedostaje a država će im to nabaviti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da na listama čekanja ima više od 68.000 pacijenata i da većina njih ne može da se kreće i dodao da je taj problem u zdravstvu lociran i da se radi na rešavanju, kao i da u najkraćem roku, za godinu dana, očekuje da se liste smanje za 5.000 do 10.000.