14.09.2024.

14:24

Foto: Printscreen You Tube

Vesti

U "srpskoj Veneciji" smeštaj samo 2.000 dinara! Evo šta posebno izdvaja ovaj grad

Međutim, malo ko zna da se naša zemlja može pohvaliti sa sličnim prirodnim blagom. Knjaževac, srpska varoš smeštena u jugoistoku Srbije, ponosno nosi nadimak "Srpska Venecija" zbog čak tri reke na kojima leži grad, sedam mostova i čamaca koji su nekada plovili rekom.

Ova mala oaza poznata je po predivnim vodenim tokovima i mostovima koji krase njen grad. Knjaževac se može pohvaliti bogatom kulturnom baštinom i istorijskim spomenicima, dok su prirodne lepote, poput netaknute prirode i blage klime, dodatni aduti koje nudi posetiocima.

Kroz Knjaževac protiče tri reke - Trgoviški, Svrljiški i Beli Timok, čije krivudave obale daju poseban izražaj ovom mestu. Tako su mostovi koji ih krase postali prepoznatljiv simbol grada. Šarene kućice uz obalu reke odaju utisak kao da se nalazite baš u Veneciji ili nekom drugom evropskom gradu.

Knjaževac se ranije zvao Gurgusovac po golubovima "gurgusanima". Gurgusovac je bio poznat i po Gurgusovačkoj kuli, nekadašnjem zatvoru za protivnike tadašnjeg režima. Gurgusovačku kulu ili kako je još bila poznata "srpsku Bastilju", srušio je i zapalio Miloš Obrenović 1859. godine. 

U Miloševu čast, Gurgusovac tada dobija ime Knjaževac. Danas, Gurgusovačka kula predstavlja obeležje Knjaževca i mesto je gde se održavaju različite manifestacije.

Kada govorimo o cenama smeštaja u Knjaževcu, može se videti da su one veoma pristupačne za svačiji džep. Tako, na osnovu informacija koje smo pronašli na sajtu za rezervaciju  smeštaja, noć u Knjaževcu košta svega 2.000 dinara i to za dve osobe. Smeštaj u samom centru grada košta nešto više, 3.000 dinara, takođe za dve osobe. 

U hotelima je smeštaj nešto skuplji i za dve osobe se kreće između šest i deset hiljada dinara. Međutim, ove imate i doručak koji je uključen u cenu, ali i mnogo veći konfor, pa je ova varijanta idealna za one sa malo "dubljim" džepom.

Pored prirodnih lepota, Knjaževac je bogat i kulturnim i istorijskim sadržajima. Grad je domaćin brojnih kulturnih manifestacija i festivala tokom godine.

Od kulturnih znamenitosti možete da pronađete Muzej grada Knjaževca, gde ćete moći da se upoznate sa bogatom istorijom i tradicijom ovog kraja.

Ukoliko se nađete u ovom gradu nikako ne bi trebalo da zaobiđete i Staru čaršiju, kao ni Spomen park. Takođe, tu je i Crkva Svetog Georgija, koja sa svojom posebnom arhitekturom i istorijskim značajem predstavlja važan deo kulturne baštine.

Kada je reč o manifestacijama, Knjaževac je domaćin različitih događaja tokom cele godine, uključujući i tradicionalne manifestacije poput "Knjaževačkih dana" koji okupljaju ljubitelje umetnosti, muzike i gastronomije, a tu je i manifestacija "Zvuci trube sa Timoka".

Pored toga u okolnim selima možete da posetite brojne događaj - Sarmijada, Šipurijada, Pržinijada, Moon fest itd. Ovi događaji pružaju priliku za uživanje u lokalnoj kuhinji, muzici i običajima koji čine ovo mesto jedinstvenim.