14.09.2024.

15:40

Foto: Shutterstock

Vesti

Hrvat pitao Srbe koja im je najčudnija hrvatska reč, pa se gadno pokajao! Gore mreže zbog odgovora: Koji đavo je spolnik?

Upravo takve reči zanimale su i jednog korisnika Reddita iz Hrvatske koji je zamolio Srbe da napišu koje su im najsmješnije i najčudnije hrvatske reči.

"Pozdrav susedi. Pričao sam juče sa prijateljem, studentom iz Srbije koji je došao u Hrvatsku na razmenu na par nedelja. Baš smo se lepo nasmejali i zabavili na njegove komentare o čudnim hrvatskim rečima i nazivima. Lično, zanima me koje su po vama najčudnije hrvatske reči i nazivi? Postoji li nešto što vam baš urnebesno zvuči?" napisao je.

Koje reči Srbi vide kao čudne u hrvatskom jeziku?

Bilo je tu svega u komentarima, a neke od reči koje su spomenuli su: gumb, dupin, klokan, vrhnje, picek, cjepivo, nogostup, štakor, izvanredno stanje, plankton, picigin, zrcalo, tlak, dapače, sisavac, cvjetača, romobil i još mnoge druge.

"Ništa mi nije smešno, ali mi ne leže neke reči baš najbolje. Recimo, stanice kao ćelije. Nije mi baš u duhu jezika. Interesantno mi je leće, da isto koristimo i kao telo koje prelama svetlost, a i mahunarku i jelo, samo mi zovemo sočivo. Sviđa mi se što, koliko god smešno ponekad zvuči, vaši lingvisti bar pokušavaju da smisle termin za nove tehnologije, trendove, zanimanja, dok naši samo preuzmu anglicizme", napisao je jedan korisnik.

Ni Hrvatima nisu jasni neki izrazi i reči iz hrvatskog jezika

A, javio se i jedan Hrvat: "Meni kao Hrvatu apsolutno nije jasna nova reč koja zamenjuje penis tj. spolni ud. Aj zamislite ovo –spolnik. Mislim, shvatam porijeklo reči, ali koji k***c je spolnik?"

"Tu reč spolnik uveli su i u nove udžbenike iz biologije. Mlađi mi je brat to prošle godine učio za usmeno ispitivanje i kad me pitao što je to i gde se nalazi, pojma blagog imao nisam. Mislio sam pola sata kako to da postoji deo muškog spolnog sistema za koji ja kao među ostalim muškarac, ali i osoba koja je to relativno nedavno učila nemam pojma. Tek nakon što sam potražio značenje na internetu, bilo mi je sve jasno. U jednu ruku ti je drago što nisi ispao debil jer ne znaš osnovne delove vlastitog tela i to još pogotovo vlastitog spolnog sistema, a u drugi ruku sam bio jako ljut jer iz vedra neba uvode te nove nazive i samo zbunjuju i decu i nas starije. Ono spolnik? Po nazivu to doslovno može biti bilo što vezano za spolni sistem, nikakve poveznice sa penisom. Baš bez veze", odgovorio mu je drugi.

"Meni je 'guba' kad vam je nešto kul i dobro, valjda. Ne znam, mene odmah asocira na gubavost u smislu bolesti. Ovamo kažemo tipa "aj sto bježiš od mene ka' da sam gubav". Sa druge strane 'fakat' mi predobro zvuči, nekad to neironično koristim, jer mi se sviđa", napisao je treći.