14.09.2024.

15:45

Foto: Shutterstock

Vesti

Zahlađenje otvorilo ključno pitanje! Evo kada kreće grejna sezona!

Ove probe se sprovode kako bi se predupredili potencijalni kvarovi na toplanama, kotlarnicama i toplovodnim mrežama.

Sezona grejanja zvanično počinje 15. oktobra, ali su toplane spremne da počnu sa isporukom toplotne energije i ranije, ukoliko prosečna dnevna temperatura padne ispod 12 stepeni Celzijusa. U Subotičkoj toplani, koja snabdeva oko 10.000 potrošača, letnji remonti su uspešno završeni.

- Jedan deo radova obuhvatao je sanaciju vodećeg vrelovodnog kotla, dok je drugi zahvat bio fokusiran na glavno cirkularno postrojenje. Hladne probe će se sprovoditi u periodu od 16. septembra do 1. oktobra, nakon čega će, u skladu sa meteorološkim uslovima, uslediti tople probe - izjavio je Davor Andrašić, izvršni direktor energetskog sistema Subotičke toplane.

Informer

 

Osim provere sistema, u gradskoj Toplani u Kraljevu fokus je stavljen i na nabavku energenata. Za proizvodnju toplotne energije koristi se 90 odsto gasa i 10 odsto mazuta.

- Svi radovi će biti završeni do kraja meseca, tako da ćemo biti potpuno spremni i u tehničkom smislu. Nabavku mazuta započećemo uskoro, i očekujem da ćemo od 1. oktobra biti u potpunosti spremni za predstojeću grejnu sezonu - rekao je Dragan Arsenijević, izvršni direktor JEP Toplana Kraljevo.

U Nišu, gde je oko 30.000 korisnika priključeno na daljinsko grejanje, u toku su radovi na povećanju pritiska u sistemima gde je to moguće.

"Na dve lokacije još uvek izvodimo radove, ali će sve biti završeno do 20. septembra. Nakon toga ćemo zvanično predati izveštaj nadležnoj upravi o spremnosti Gradske toplane za grejnu sezonu," izjavio je Darko Pejčić, tehnički direktor JKP Gradska toplana Niš.