Autor: Informer.rs

15.09.2024.

09:11 >> 09:12

Foto: Shutterstock

Vesti

Danas su besplatni preventivni pregledi: Kod lekara bez uputa, zakazivanja i knjižice, ima i sistematskih za decu!

Pregledi se ne zakazuju, niti je potreban uput, a svi građani u prilici su da urade niz pregleda, između ostalog i ultrazvuk štitaste žlezde. Takođe, pregledi se sprovode i za decu.

Ovo je šesta akcija besplatnih preventivnih pregleda, a do sada je, za samo pet dana akcije, više od 145.000 građana obavilo preventivni pregled.

Informer

 

Šta sve možete da proverite

Danas, 15. septembra, svi građani, čak i oni bez zdravstvenog osiguranja, danas do 17 sati mogu da obave:

pregled kod endokrinologa

urade ultrazvuk štitaste žlezde

tumor markere: PSA za muškarce, kao i CEA, CA19-9 i AFP (Alpha Fetoprotein)

merenje krvnog pritiska

provere nivo šećera u krvi

EKG

kompletna krvna slika

Informer

 

Pregledi se ne zakazuju, a svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

Pregledi i za najmlađe

I ove nedelje, zbog velikog interesovanja roditelja, sprovode se i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta - od pregleda pedijatra, preko fizijatra, do dečjeg stomatologa.

Takođe, u pojedinim zdravstvenim ustanovama biće organizovana i redovna vakcinacija dece, prema kalendaru.

Informer

 

Lista svih ustanova gde možete na pregled

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, kao i vrste pregleda koji se obavljaju u svakoj ustanovi, istaknute su na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

O značaju preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja, najbolje govore podaci sa terena, gde su građanima otkrivena stanja, na osnovu kojih će im biti spaseni životi. Nažalost, ali i na sreću, neki zdravstveni problemi su otkriveni i pacijenti su bez čekanja otišli na dalju dijagnostiku, odnosno na lečenje.