Autor: Informer.rs

15.09.2024.

09:28

Foto: Shuterstock

Vesti

U Srbiji je se*s i dalje "tabu tema"! Kondomi se ne koriste, nikad više polnih bolesti, a sve manje intimnih odnosa!

Ovaj globalni problem postavlja pitanja koliko su mladi u Srbiji svesni opasnosti i kako se možemo boriti protiv dezinformacija i tabua o seksualnom zdravlju.

Miloš Stojiljković-Rolović, direktor JAZAS-a kaže da za 33 godine koliko ova organizacija postoji mladima je seks često tabu tema, a glavni razlog je što se o tome, u porodici se o tome ne priča.

- Nažalost, u Srbiji je seks i dalje tabu tema. Od osnivanja JAZAS-a 1991. godine, stalno se suočavamo sa mladim generacijama koje nisu dovoljno informisane. Najveći problem leži u porodici, gde roditelji često izbegavaju da razgovaraju o ovoj temi sa decom, čime prenose strahove i neznanje na sledeću generaciju. Kada smo mali i kada krene neka scena ljubljenja, zaklanjaju roditelji oči deci - navodi on tokom gostovanja u "Jutru na Blic".

Informer

 

Stojiljković-Rolović ističe da, iako živimo u doba interneta, informacije koje mladi dobijaju nisu uvek tačne.

- Internet je pun dezinformacija, a mladi često slede vršnjačke pritiske i popularne, ali netačne informacije. Imam dve ćerkice i puno stvari moram da naučim. To što su meni moji roditelji govorili, možda je važilo u nekom vremenu, sada se sve promenilo - dodaje on.

Ginekolog Nikola Matavulj ukazuje na širenje seksualno prenosivih infekcija kao što su hlamidija, sifilis i HPV.

- Imamo te tradicionalne seksualno prenosive infekcije, od kojih je apsolutno najinfektivniji HPV. Međutim, HPV nije toliko problematična, zato što će većina populacije koja je zdrava prosto rešiti te HPV samo sebi, i tu dugoročnih posledica neće biti. Najčešće ne znamo da imamo. Međutim, ono što je problematično su druge, pre svega bakterijske infekcije koje se prenose polnim putem, i ono što je ubedljivo najčešće na globalnom nivou jeste hlamidija. Hlamidija takođe može da bude i često, jeste asimptomatska, i to je ono što stvari pravi začaran krug nezaustavljivog prenosa ovih infekcija - objašnjava Matavulj, piše Blic.