15.09.2024.

11:39

Foto: Freepik.com

Vesti

Građani Srbije požurili na preglede, rekordan odziv: Petoro pacijenata odmah zadržano u bolnici

Kako Informer saznaje i ove nedelje oboren je rekord, pa je do 11 sati na pregled u ustanove širom Srbije došlo više od 11.000 građana, od kojih je petoro odmah zadržano u bolnici zbog loših rezultata!

Dr Snežana Polovina kaže da danas građani mogu da urade laboratorijske analize nivo šećera u krvi i krvnu sliku, provere hormone štitaste žlezde i mogu gu da urade neke od tumorskih markera vezanih za trbušne organe a muškarci i tumorski marker za prostatu.

- Takođe mogu da urade EKG, da im se izmeri krvni pritisak, uradi ultrazvuk štitaste žletde i da ih pregleda endokrinolog. Dečje preventivne preglede mogu da urade one ustanove koje imaju pedijatrijske službe i u zavisnosti od toga koja vrsta pregleda je dostupna u toj zdravstvenoj ustanovi.

Informer

 

Prema njenim rečima počele su i mlade generacije da dolaze na preglede.

- Stariji su nekako odgovorniji prema svom zdravlju da li zato što već imaju neke bolesti pa onda žele da vide da li postoji još nešto ili je došlo do nekog pogoršanja, ali radno aktivno stanovništvo obično nema ni vremena da se posveti svom zdravlju ukoliko nemaju neku simptomatologiju. Oni se ne javljaju, a upravo takvi treba da dođu kod nas, mlađi radno aktivno stanovništvo, kod njih je mnogo zastupljenija endokrinološka patologija. U Srbiji više od 30 odsto građana ima neki endokrinološki problem da li je to gojaznost, dijabetes tipa dva, promene na štitastoj žlrzdi, nadbubrežnoj žlezdi policistični jajnici, problem sa sterilitetom... Više od dva miliona građana ima endokriniloški problem. Ovo je prilika da se uradi pregled da vide da li postoji neki problem kome treba da se posvete - ističe dr Polovina.