Autor: Informer.rs

15.09.2024.

15:26

Foto: printscreen

Vesti

Ko ne dostavi jedan papir Fondu PIO ostaje bez penzije: Rok ističe za nekoliko dana, nemojte da ga propustite, evo i za koga važi!

Krajnji rok do kada učenici koji koriste porodične penzije, a stariji su od 15 godina, moraju da dostave potvrde o školovanju da im ne bi bila privremeno obustavljena isplata prinadležnosti je 20. septembar.

Učenici srednjih škola imaju pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja, a najkasnije do 20. godine života. Ovo pravo mogu koristiti i kasnije, ukoliko upišu i pohađaju visokoškolske ustanove, a najkasnije do 26. godine života.

Informer

 

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između privatnih i državnih srednjih škola.

Ukoliko deca, učenici srednjih škola, osim porodične penzije ostvarene po domaćim propisima, koriste i porodičnu penziju inostranih nosioca socijalnog osiguranja, podsećamo ih da bi i tim institucijama trebalo da dostave potvrde o školovanju, ako je to predviđeno propisima druge države.

Potvrde moraju sadržati podatak o identitetu učenika, podatak o školi koja izdaje potvrdu, na koju školsku godinu se odnosi i status koji učenik ima u toj školskoj godini. Osim toga, na potvrdama je potrebno navesti jedinstveni matični broj roditelja po kome se koristi pravo na porodičnu penziju. Potvrde se mogu predati lično, na šalteru filijale koja isplaćuje porodičnu penziju ili poslati poštom, na adresu filijale, kao preporučena pošiljka, navodi se u saopštenju Fonda PIO.