15.09.2024.

18:25

Foto: Informer DN

Vesti

Veliki odaziv građana! U zdravstvenim ustanovama danas obavljeno 152 hiljade pregleda

Više od 2.000 građana upućeno je na dalju dijagnostiku, a 31 hitno je hospitalizovan u nekoj od bolnica, zbog potvrđenih oboljenja. U više od 200 zdravstvenih ustanova u našoj zemlji u okviru današnje akcije obavljeno je ukupno
152.120 pojedinačnih pregleda, od toga 11.500 UZ štitne žlezde, odnosno 60.000 tumor markera. 

Kolika je podrška građana ovoj akciji Ministarstva zdravlja najbolje pokazuje podatak da je do sada, u ukupno šest dana akcije, pregled obavilo više od 172 hiljade građana. Kod više od 15 hiljada građana otkrivena su različita oboljenja, u ranoj fazi.

Informer

 

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar istakao je da ovako veliki odziv građana potvrđuje da svest o značaju prevencije raste u našem društvu, i najavio da će se sa ovom akcijom nastaviti i u narednom periodu.

- Veliki broj građana koji dolazi nedeljom na preglede, kao i broj onih koji nakon pregleda bivaju hospitalizovani, zbog utvrđenih zdravstvenih parametara i to bez ikakvih simptoma, pokazuje da ovo što radimo itekako ima smisla. Cilj nam je da naši građani počnu da redovno odlaze kod lekara i kada ih ništa ne boli, na kontrole, skrininge. Tada, i kada se dijagnostikuju teška oboljenja, mogućnost izlečenja značajno je veća, a to je u interesu svih nas - istakao je Lončar.

Ministarstvo zdravlja i ovom prilikom izražava izuzetnu zahvalnost svim zdravstvenim radnicima koji su i ove nedelje brinuli o zdravlju naših građana na velikom trudu i zalaganju, kao i svim građanima koji su danas po izuzetno lošem vremenu obavili preglede, na velikoj podršci.