16.09.2024.

11:37

Foto: Pixels Studio

Vesti

Čeka li nas miholjsko leto? Objavljena sezonska prognoza: Posle kišnog septembra, evo kakav nas oktobar čeka!

Na sajtu RHMZ je objavljena sezonska prognoza i kako se navodi u većem delu Srbije oktobar će biti topliji i suvlji, a u Vojvodini i Mačvi topliji i prosečno vlažan oktobar.

Prema nekim dosadašnjim najavama, postoji mogućnost da će nas dočekati miholjsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.8ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini i Mačvi zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 40 mm.