17.09.2024.

10:52

Foto: Informer DN

Vesti

Samo 5% očeva dobije starateljstvo! Proces razvoda pravi pakao, a evo šta radi centar za socijalni rad

Kome će pripasti dete zavisi od mnogo toga, a sudska praksa pokazuje da kriterijumi nisu uvek isti. 

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su Željko Mašović, psiholog, kao i advokat Nemanja Todorović. 

Mašović je prvo istakao značaj Centra za socijalni rad u ovoj borbi:

- Ko god da ste, šta god da ste, ako se zakačite sa Centrom za socijalni rad tu nastaju problemi, supružnici su manji problem. Samo oko 5% očeva dobija starateljstvo. Ima i slučajeva koji su protiv zakona, gde razdvajaju decu i neka pripadnu majci, a neka ocu.

- Naš sud uglavnom predaje decu majci. Postoje kriterijumi po kojima deca odlaze ocu, a sve ostalo je borba da se dokaže da majka nije podobna. Jedan od načina da se postigne pravda je veštačenje, koje je materijalno nepristupačno većini građana, što nas dovodi u situaciju da pravda košta. Takođe, ključan je stav deteta, ako je starije od 11 godina - rekao je advokat Todorović.

Ipak, Mašović je istakao, zasnovano na svom lošem iskustvu, da Centar za socijalni rad ne prati uvek proceduru:

- Socijalni rad ni ne pita dete sa kim želi da živi. Nekada je dete u slučaju razvoda dolazilo u sud i tako se određivalo sa kim će živeti, što sada više nije slučaj. 

- Ako dete živi u situaciji gde roditelji jedno za drugo govore da ne valjaju, dete počinje da veruje da nešto nije u redu ni sa njim samim. Postoje situacije u kojima ono okrivi sebe za razvod, ali mlađa deca mnogo lakše podnesu razvod. Kod starije dece je teže, jer kada vide manipulaciju koja se može javiti tokom razvoda, i ona sama postaju manipulatori - rekao je Mašović, i dodao:

- Ako smo polno ravnopravni i ako smo kao roditelji ravnopravni, nemoguće je da samo 5% očeva valja,a da 95% majki valja.