17.09.2024.

21:29

Foto: Shutterstock

Vesti

U Srbiju stiže još jači nalet polarnog vrtloga! Evo kad će nas stići hladan tuš sa Artika

Kako je naveo meteorolog Ivan Ristić, počinje topliji period, ali će temperature biti u skladu sa kalendarom.

"Do subote ćemo biti pod uticajem visinskog ciklona koji se prebacio sa Balkanskog na Apeninsko poluostrvo.Od sutra ponovo više oblaka i kiše naročito u južnoj polovini Srbije. Granica slabe kiše u četvrtak biće oko Beograda. Najviša temperatura u zavisnosti od oblačnosti biće od 20 do 25 stepeni uz slab do umeren, a u Podunavlju i Pomoravlju pojačan istočni i jugoistočni vetar", najavljuje Ristić.

"Najviša temperatura od 23 do 27 stepeni", dodaje.

Stiže nam još jači nalet polarnog vrtloga

Ipak, nova promena stiže nam već 25. septembra, kada će doći do naoblačenja praćenog kišom i padom temperature.

"U prvoj polovini oktobra stiže Miholjsko leto, a novo jače zahlađenje prema sadašnjem prognostičkom materijalu tek u drugoj polovini oktobra. Prema ECMWF modelu ide sličan nalet polarnog vrtloga u drugoj dekadi oktobra ali ovaj put će biti još hladnije pratimo i prognoziramo. Na mapama se vidi jak blok na Atlantiku i direktna veza Evrope sa Arktikom, što i jeste uslov za jaku zimu do kada će takva cirkulacija trajati i da li će opstati videćemo u oktobru", najavljuje meteorolog.

Ristić navodi i da je dobra vest to što je kiša prestala u poplavljenim delovima Evrope, tako da se očekuje vrlo brzo smirivanje bujičnih poplava.

"Ipak, posledice će ostati još dugo, nije lako, setite se Obrenovca oporavak je jako dug", naveo je on.

Gde će padati kiša u sredu i četvrtak

Prema mapama koje je objavio Ivan Ristić, kiša će početi sutra oko 18 sati u južnim delovima zemlje, ali neće biti jakog intenziteta.

Ipak, već u četvrtak poslepodne proširiće se na šire područje Srbije, dok će najmanje kiše biti u Vojvodini.

Najjači intenzitet pljuskova biće na zapadu i jugoistoku Srbije.

Već u petak oko ponoći, kiša će slabiti, a na kraju i prestati.

Prognoza RHMZ za sutra

U Srbiji će, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na severu zemlje biti pretežno sunčano, a u ostalim krajevima umereno do potpuno oblačno. Kiša i lokalni pljuskovi očekuju se uglavnom na jugu i jugozapadu Srbije, dok će u ostalim predelima biti retka pojava.

Vetar slab i umeren, u donjem Podunavlju pojačan, istočni.

Najniža temperatura od 8 do 13, najviša od 17 na jugu i jugozapadu Srbije do 24 stepena Celzijusa na severu Vojvodine i u Negotinskoj Krajini.

U Beogradu sutra ujutro u pojedinim delovima grada kratkotrajna magla. U toku dana malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima. Vetar slab i umeren, istočni. Najniža temperatura od 9 do 13, najviša oko 22 stepena.

Od četvrtka do subote na severu i severoistoku Srbije suvo, a u ostalim krajevima nestabilno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. U Podunavlju, Pomoravlju i Banatu duvaće umeren, povremeno jak istočni vetar, košava, koji će u subotu oslabiti.

Od nedelje do utorka u Srbiji će biti pretežno sunčano. Maksimalne temperature do kraja nedelje od 20 do 25, a početkom naredne sedmice od 24 do 29 stepeni Celzijusa.

Košava će se ponovo pojačati krajem dana u utorak, a u sredu postepeno naoblačenje sa juga koje će uveče i tokom noći usloviti kišu i pljuskove, najavljuje RHMZ.